Projev v Evropském parlamentu : EU a Sýrie

Pondělí 28. 5. 2018, Michaela Šojdrová

V našem sousedství se odehrává válka s největším počtem obětí od druhé světové války. Válka v Sýrii zásadně ovlivňuje politický vývoj v zemích EU, a proto je tak důležité, aby občané o této válce znali pravdu. 

Rada EU  dnes o rok prodloužila sankční opatření vůči režimu syrského prezidenta Bašára Asada.  Sankce budou platit do 1. června 2019. Aktualizován byl také seznam osob, firem a institucí, kterých se týká zmrazení majetku v EU a zákaz cestování do unie. Dovoluji si zveřejnit svůj projev k této důležité politické otázce. 

Fotobanka Evropského parlamentu, https://multimedia.europarl.europa.eu/en/in-this-dec-5-2016-photo-a-syrian-man-pushes-baby-stroller-as-he-walks-past-anti-sniper-curtains-rem_AP_16342481286454_p

Fotobanka Evropského parlamentu, https://multimedia.europarl.europa.eu/en/in-this-dec-5-2016-photo-a-syrian-man-pushes-baby-stroller-as-he-walks-past-anti-sniper-curtains-rem_AP_16342481286454_p

Dámy a pánové,

chci ve svém projevu upozornit na to, že v našem sousedství se odehrává válka s největším počtem obětí od druhé světové války. Válka v Sýrii zásadně ovlivňuje politický vývoj v zemích EU, a proto je tak důležité, aby občané o této válce znali pravdu. 

Je třeba připomenout, že válku v Sýrii  nerozpoutala ani opozice, ani Islamský stát.  Rozpoutal ji Bašár Asad, aby potlačil odpor demokratické opozice. Rod Asadů a strana BAAS vládne v Sýrii od roku 1963. Tedy 55 let. Byl to prezident Bašár Asad, kdo propustil v roce 2011 vězněné sunnitské radikály a umožnil vznik Islamského státu.  

Asad se profiluje jako bojovník proti ISIS, ale de facto celou situaci jen využil k likvidaci těch,  kteří v Sýrii požadovali dodržování lidských práv. Po 7 letech od vypuknutí protestů v Sýrii je situace alarmující. Z původních 22 milionů obyvatel je 6, 5 milionu uprchlíků za hranicemi a 7 milionů vnitřně vysídlených. Prezident Asad je zodpovědný za 470 tisíc  mrtvých a 2 miliony zraněných Syřanů. Je zodpovědný za největší humanitární katastrofu na Blízkém východě a uprchlickou krizi v Evropě. ISIS vznikl jako sekundární produkt situace v zemi.

Za odolností Asadova režimu stojí posily z Ruska, které bombardovalo civilisty  a cílilo na opoziční síly, Rusko umožnilo Asadovi použít chemické zbraně proti vlastnímu obyvatelstvu. Za tyto zločiny by Asad i Putin měli stát přes mezinárodním tribunálem.

Připomínám to proto, že mír a spravedlnost na Blízkém východě je existenčním zájmem Evropské unie, pokud nechceme čelit další vlně uprchlíků.

Očekávám, že si také Česká republika vyhodnotí působení své ambasády v Sýrii a postaví se jasně za mír a lidskost proti zločinnému režimu Asada. 


Projev k situaci v Sýrii

Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign