Revize audiovizuální směrnice Season 1 - Pilot

Sobota 22. 10. 2016, Michaela Šojdrová

Prostředí audiovizuálních mediálních služeb se s ohledem na vývoj technologií rychle mění. Audiovizuální svět je všude kolem nás a nezná hranice. Také proto členské státy očekávají, že Evropská unie nastaví  v oblasti audiovize rozumná společná pravidla. Kromě televizí jsou stále více využívány smartphony či tablety. Mladí lidé každodenně sledují videa na internetu, sami je vytvářejí a sdílí prostřednictvím platforem sdíleného videa. Značné oblibě spotřebitelů se v současné době též těší tzv. služby videa na vyžádání (VOD), například Netflix či Google Play. 

Vývoj v určité oblasti však s sebou přináší potřebu změny legislativy, audiovizuální mediální služby nevyjímaje. Letošní podzim je proto pro mě a můj tým mimo jiné ve znamení práce na revizi evropské směrnice o audiovizuálních mediálních službách. Příprava revize směrnice je nyní předmětem značného zájmu médií a třaskavých diskuzí mezi zájmovými skupinami a mediálními odborníky.

Mají být zavedeny kvóty pro evropská díla v katalogu pořadů poskytovatelů videa na vyžádání, nebo jsou kvóty nepřiměřeným opatřením? 

www.freeimages.com

www.freeimages.com

Jakým způsobem zajistíme postupné zpřístupnění audiovizuálních služeb osobám se zrakovým nebo sluchovým postižením a proč Komise takové zpřístupnění v návrhu novely vypustila? Jak mají být nezletilí účinně chráněni před nevhodným obsahem a projevy nenávisti na platformách sdíleného videa jako například Youtube?

Práci  na revizi směrnice považuji za velmi důležitou. Její dopad na každodenní život milionů občanů Unie stejně jako na příjmy a výdaje poskytovatelů služeb je nezpochybnitelný. Jsem vždy pro otevřenou diskuzi, a proto je pro mě důležité předpisy konzultovat jak s poskytovateli audiovizuálních služeb, tak s jejich příjemci či regulačními orgány, a to jak na národní, tak unijní úrovni.

Legislativní proces se již rozjel na plné obrátky. V České republice jsem novelu směrnice konzultovala se zástupci audiovizuálního průmyslu a veřejných institucí a následně jsem  předložila vlastní pozměňovací návrhy a k několika dalším jsem se připojila.  Celkem se sešlo přes tisíc pozměňovacích návrhů. Máme před sebou ještě několik měsíců vyjednávání a konzultací, než bude finální znění legislativní zprávy o novele směrnice předloženo k hlasování v Evropském parlamentu.

Důležité změny v rámci novely audiovizuální směrnice se mimo jiné chystají v následujících oblastech:

  • Reklama a její omezení
  • Podpora evropských děl
  • Ochrana nezletilých před nevhodným obsahem a úprava platforem sdíleného videa
  • Zpřístupnění audiovizuálních služeb osobám se zrakovým nebo sluchovým postižením a
  • Úprava evropského dohledu nad audiovizuální oblastí.

V následujících týdnech vás budu  postupně seznamovat s konkrétními změnami, které směrnice přináší a předloženými pozměňovacími návrhy.

Příště  zde budu psát o situaci v oblasti reklamy a jejího omezení.

 

 

 


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign