Přijetí nedoprovázených uprchlických dětí: rozhovor pro info.cz

Středa 6. 2. 2019, Lucie Bednárová

Šojdrová znovu hledá v Řecku „sirotky“. Babišova vláda přešlapuje na místě.

Debata o přijetí syrských dětí bez doprovodu, které se nacházejí v řeckých uprchlických táborech, v uplynulých měsících štěpila českou společnost. S iniciativou přišla česká europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL), která vyzvala vládu, aby k celé věci zaujala postoj. Premiér Andrej Babiš (ANO) přijetí přibližně padesátky dětí bez doprovodu odmítl a včera znovu zopakoval, že je potřeba jim pomáhat v uprchlických táborech a pro Českou televizi uvedl, že Česko postaví centrum pro uprchlíky v Sýrii. Šojdrová se mezitím do Řecka vrátila a v tyto dny se chystá znovu navštívit tábory a jednat s řeckými úřady. „Česká strana přešlapuje na místě,“ říká k tomu.

Včera jste přiletěla do Řecka. Jela jste tam kvůli vaší iniciativě na přijetí několika desítek syrských dětí bez doprovodu v ČR, která před několika měsíci vyvolala velké debaty v celé společnosti?

Do Řecka letím na zasedání předsednictva našeho poslaneckého klubu Evropské lidové strany. Budeme tu řešit zejména cesty boje proti nezaměstnanosti mladých v Evropě. Koná se to v Aténách a budu tedy mít zároveň možnost znovu jednat s řeckými ministry a komisařem EU pro migraci Avramopoulosem o možném přijetí syrských dětí v Česku.

V posledním rozhovoru pro INFO.CZ jste uvedla, že nyní je vše na straně české vlády, která se má spojit s řeckými protějšky. Máte informace o tom, že tento kontakt už proběhl? Jak to hodnotíte?

Nějaké dopisy si řecké a české úřady vyměnily, ale pokrok se nedostavil. Česká strana přešlapuje na místě.

Co by v tento moment měla udělat česká vláda?

Očekávám, že konečně vezmou v úvahu skutečnou situaci v Řecku a nabídnou pomocnou ruku, která se od nás očekává. Podle posledních informací je nyní v Řecku 3 792 uprchlických dětí bez doprovodu, což je opět o několik stovek více než před půl rokem. Řecké úřady nemají adekvátní střechu nad hlavou pro 2 041 z nich.

Jaké další kroky plánujete vy sama?

Já jsem svůj domácí úkol splnila. Přinesla jsem českým úřadům důkazy, že v Řecku jsou děti, u kterých by přicházela v úvahu doplňková mezinárodní ochrana v Česku. Více už moc udělat nemohu. Plánuji uspořádat veřejné debaty a pochopitelně budu o tématu mluvit i ve volební kampani. Trvám na tom, že můžeme být solidární a dodržet přitom kritérium bezpečnosti.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign