Syrský prezident Asad brání humanitárním akcím EU. Poslanci požadují reakci EU

Středa 30. 1. 2019,

Tisková zpráva

Michaela Šojdrová spolupodepsala dopis 19 poslanců Evropského parlamentu napříč politickým spektrem v čele s nizozemskou poslankyní Marietje Schaake (ALDE, liberální frakce v EP, ke které patří i poslanci z hnutí ANO). Poslanci v dopise vyzvali vysokou představitelku EU Mogherini k reakci vůči syrskému režimu, který se snaží omezit diplomatické a humanitární aktivity prováděné orgány EU v Sýrii. Toto omezování jde v neprospěch syrských občanů, kteří pomoc potřebují. 

Rovněž je to forma nátlaku na EU, aby legitimizovala syrský režim. Europoslanci navrhují zrušení diplomatických akreditací syrským diplomatům v EU. Celý text výzvy je možný číst zde.

Europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) také zaslala dopis premiérovi Andreji Babišovi, ve kterém jej informovala o této iniciativě poslanců EP vzhledem k tomu, že Česká republika má v Sýrii jako jediná země EU diplomatické zastoupení na nejvyšší úrovni.

 „Pane premiére, několikrát jste hovořil o tom, že situace v Sýrii se normalizuje, že se tam uprchlíci mohou vracet a že je možné ve spolupráci se syrskou vládou realizovat humanitární projekty, jako je např. Vaše iniciativa na vybudování zařízení pro děti. Obávám se, že reálná situace je bohužel jiná a tomuto projektu nepříznivá. Většina Sýrie je faktickým rukojmím Ruska a Íránu. Přes milión lidí se do Sýrie už nikdy nevrátí, mj. ze strachu před  diktátorským režimem prezidenta Asada,“ uvádí ve svém dopise Šojdrová.

„Jsem zvědavá, zda pan premiér odpoví na otázky, které jsem mu zaslala. Ptám se ho, zda je projekt dětského domova v Sýrii ve spolupráci se syrským režimem za výše zmíněných okolností realizovatelný? Jak chce Vláda ČR pomoci syrským dětem a rodinám v řeckých táborech, o které se Řecko nezvládá starat a které se prokazatelně do Sýrie již nevrátí, neboť se nemají kam vrátit? Lze interpretovat neochotu Vlády ČR pomáhat Syřanům, kteří uprchli před režimem B. Asada, jako jednoznačnou náklonost české zahraniční politiky vůči syrské vládě a prezidentovi?“

Europoslankyně premiéra upozornila na to, že postoj České republiky ve vztahu k syrským uprchlíkům v Řecku i ve vztahu k syrskému diktátorskému režimu nás v rámci EU a NATO dostává do stále větší izolace.

O obsahu dopisu informovala též ministra zahraničních věcí ČR.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign