Turecko kritizované i oceňované

Pátek 22. 9. 2017, Michaela Šojdrová

Evropský parlament oficiální cesty do Turecka zrušil. Z bezpečnostních i politických důvodů. Já si osobně myslím, že s touto zemí musíme komunikovat a být v kontaktu. Ač jsou vzájemné vztahy složité, stále spolupracujeme a naše migrační politika momentálně stojí a padá s dohodou mezi EU a Tureckem. Proto jsem využila příležitosti a zúčastnila se konference o uprchlících a jejich uplatnění na tureckém pracovním trhu v Adaně, moderním městě ležícím na jihovýchodě Turecka, se zastávkou v Istanbulu, v ekonomickém a intelektuálním centru země.

Turecko je dnes rozpolcené, jeho občané v referendu jen těsnou většinou podpořili ústavní změny navržené prezidentem a toto rozdělení je mezi obyvateli znát. Země zažívá ekonomicky růst a zároveň se potýká s vysokou nezaměstnaností (v reálu až 15 %). Země se dokázala vyrovnat s vlnou uprchlíků, poskytuje jim bezpečí i příležitosti k obživě, vzdělání a práci a využívá k tomu evropské zdroje. Plní dohodu s EU v boji s pašeráky lidí, ale zároveň se začíná Evropské unii vzdalovat. Turecko je dnes pod silnou palbou kritiky a zároveň je oceňované. Evropský parlament opakovaně kritizuje diktátorské počínání prezidenta, věznění novinářů a akademických pracovníků. Na druhou stranu uznává zásadní roli Turecka v řešení migrační krize. Kdo chce o Turecku hovořit, měl by současné Turecko znát. Proto jsem se rozhodla do Turecka jet. Nebudu zastírat své pozitivní překvapení. Nečekala jsem tak otevřená, věcná a odborně připravená jednání. Konference v Adaně o integraci syrských uprchlíků na trhu práce odkryla všechna silná i slabá místa tohoto procesu. Dobrou zprávou je, že 92 % z 3,1 milionu uprchlíku je na území Turecka integrovaných.

Turecko zmobilizovalo veškeré své síly na úrovni ministerstev, státních i nestátních agentur práce, upravilo legislativu, dává prostor mnoha investičním podnikatelským i neziskovým projektům na statní i místní úrovni. Většinově muslimská společnost přijímá "syrské hosty" přirozeně a se skutečným porozuměním, čemuž napomáhá i nemalá kulturní blízkost. 

V dnešním Turecku je ale cítit napětí. Důvěra v tureckou budoucnost je oslabena, a to zejména u generace mladých lidí, kteří chtějí Turecko demokratické, respektující lidská a občanská práva. Tito lidé nás žádají, abychom je neopouštěli. I to je důvod, proč jsem musela Turecko navštívit. Chtěla jsem poděkovat těm, kteří stojí v první linii v pomoci uprchlíkům a statečně hájí demokracii. Z toho, co jsem viděla, jsem pochopila, že Turecko je pro nás strategicky důležitá země, ne jako člen, ale jako privilegovaný partner EU. Zaslouží si naši zvýšenou pozornost, kritiku perzekuce, možná i opatření proti politikům jež jsou za tyto perzekuce odpovědní, a zejména podporu tureckým občanům při obraně sdílených hodnot.

 


Galerie:


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign