V říjnu jednalo plénum EP hned několikrát

Pátek 6. 11. 2015,

Poslanci Evropského parlamentu se sešli během měsíce října hned třikrát. Dvakrát na plenárním zasedání ve Štrasburku a jednou na jednodenním zasedání v Bruselu. Program byl tak skutečně nabitý.

zdroj: europa.eu

zdroj: europa.eu

První část říjnové schůze Evropského parlamentu se uskutečnila ve Štrasburku ve dnech 5. - 8. října 2015.

K tématu současné situace v Evropě vystoupili před poslanci francouzský prezident François Holland a německá kancléřka Angela Merkelová.

Poslanci vyzvali Evropskou komisi k dalšímu legislativnímu postupu v zavedení unijního systému ochrany zeměpisných označení  také u nezemědělských výrobků. Systém by mohl do budoucna přispět k zachování tradičních profesí, stimulovat činnost malých a středních podniků, přispívat k udržitelnosti pracovních míst regionech, a zabránit tak vylidňování venkovských oblastí.

Poslanci podpořili Evropské řízení o drobných nárocích a řízení o evropském platebním rozkazu, které povede k lepší ochraně spotřebitelů a malých podniků. Usnadní přeshraniční reklamace či vymáhání pohledávek. Typickým příkladem, který se může týkat každého, je snaha o vrácení peněz za vadné nebo nedodané zboží koupené po internetu od dodavatele z jiné země.

Parlament rovněž přijal Usnesení o uplatňování směrnice o zavedení zásady rovných příležitostí a rovného zacházení pro muže a ženy v oblasti zaměstnání. Zpráva však byla bohužel „obohacena" o celou řadu problematických bodů směřujících do oblasti etiky, a proto ji poslanci KDU-ČSL nepodpořili.

Na jednodenním zasedání v Bruselu dne 14. 10. 2015 schválil Evropský parlament dokument „Směrem k nové pařížské klimatické dohodě“. Zpráva se mimo jiné vztahuje i k encyklice papeže Františka Laudato si. EP rovněž projednal otázku mobilizace flexibilních rozpočtových nástrojů v rámci evropské agendy pro migraci.

Významným bodem druhého říjnového jednání ve Štrasburku ve dnech 26. – 29. 10. 2015 bylo přijetí nařízení Rady a EP Digitální agenda pro Evropu. Jednotný digitální trh podpoří vyšší konkurenceschopnost EU a ocení ho i spotřebitelé. Jedním z výsledků bude mimo jiné i zrušení poplatků za roaming.

S předsedy Evropské rady Donaldem Tuskem a Evropské komise Jean-Claudem Junckerem jednali poslanci o výzvách v oblasti migrace, přílivu uprchlíků na západobalkánské trase, spolupráci s Tureckem a dialogu s africkými zeměmi.

Reakcí na skandál koncernu VW bylo přijetí usnesení o emisích v automobilovém průmyslu. Klub Evropské lidové strany vyzval k vytvoření testů emisí za skutečného provozu při zachování dostatečné pružnosti, aby se automobilový průmysl zvládl technicky přizpůsobit, ale tento pozměňovací návrh nakonec neprošel. Schválené usnesení vyzývá k zavedení celosvětově harmonizovaného zkušebního postupu pro lehká vozidla, aby nemohlo docházet k situaci, kdy automobily splňují normu v Evropě, ale nikoli např. v USA. Je třeba se vyhnout tomu, aby se tyto normy staly předmětem obchodních válek a konkurenčního boje.

Na plenárním zasedání proběhlo slyšení ohledně změny letního času v Evropě, které inicioval za výbor JURI Pavel Svoboda s podporou Tomáše Zdechovského a Michaely Šojdrové a dalších kolegů z jiných poslaneckých klubů.

 

Zdroj ilustrační fotografie: europa.eu


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign