Vetší mobilita ve vzdělávání pomáhá zaměstnanosti

Úterý 12. 4. 2016,

Evropský parlament dnes schválil zprávu o programu Erasmus+ a dalších nástrojích na posílení mobility v oblasti odborného vzdělávání. „Program Erasmus plus je jedním z vlajkových projektů Evropské unie, který má dopad na zvýšení kvality odborného vzdělávání v Evropské unii. Je jednoznačně prokázáno, že vyšší mobilita v oblasti vzdělávacího procesu má pozitivní dopady na zaměstnanost a začlenění mladých lidí do společnosti,” říká Michaela Šojdrová, místopředsedkyně parlamentního výboru pro kulturu a vzdělávání.

Zdroj: https://commons.wikimedia.org/wiki/File%3AAutomated.JPG

Zdroj: https://commons.wikimedia.org/wiki/File%3AAutomated.JPG

„EU nemůže školám nic nařizovat, ale měla by podpořit postupy, které se osvědčily, které přinášejí výsledky, zlepšují kvalitu vzdělání a úspěšnost absolventů škol. 14 miliard euro na tento program by mělo být využito maximálně efektivně, proto je  tato zpráva Evropského parlamentu konstruktivně kritická. Všechny tyto prostředky vložené do vzdělávání se nám v budoucnosti vrátí,“ upozorňuje europoslankyně.

Přijatá zpráva zdůrazňuje, že mobilita by měla sloužit k tomu, aby přinášela praktické zkušenosti v duchu propojování praxe a obsahu výuky. Mobilita může být také součástí řešení problémů dlouhodobé nezaměstnanosti i situací, kdy v určitých odvětvích chybí kvalifikovaní lidé. Zpráva klade důraz na větší kordinaci mobility mladých lidí, uznávání nabitých znalostí a schopností.

Michaela Šojdrová během parlamentní rozpravy vyzvala komisaře Navracsicse, pod jehož gesci oblast vzdělávání spadá, aby se Evropská komise zaměřila na podporu výuky propojené s praxí, na rozvoj vzdělávání v oblasti podnikatelských dovedností, znalosti jazyků, na mobilitu žáků i učitelů a zjednodušení administrativy. „Erasmus plus sice začlenil odborné vzdělávání do nově koncipovaných priorit, ale i v jejich rámci se musíme zaměřit především  na přípravu a podporu učitelů a motivaci žáků,“ uvedla Michaela Šojdrová.

 Zpráva klade též důraz na větší synergii mezi programem Erasmus+ a využíváním evropských strukturálních fondů  spolu s Iniciativou EU na podporu zaměstnanosti mladých lidí. EU také může přispět rámcem pro uznávání kvalifikací získávaných během  stáží a odborného vzdělávání. Dobrými počiny v tomto duchu jsou např. nástroje Europass či evropský systém kreditů pro odborné vzdělávání a přípravu (ECVET). Důležitým prvkem zprávy je i odstraňování kulturních a jazykových bariér pro mobilitu.

 

Ilustrační foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File%3AAutomated.JPG


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign