Volby na Tchaj-wanu

Pondělí 13. 1. 2020,

Ráda bych popřála znovuzvolené prezidentce Tchaj-wanu, Cchaj Jing-wen k jasnému volebnímu vítězství minulou sobotu. Před čtyřmi lety jsem měla možnost se s ní setkat při její první prezidentské inauguraci. Tehdy jsem pochopila, že to je silná a schopná žena na svém místě.

Přestože její strana utrpěla v roce 2018 drtivou volební porážku v místních volbách a ona sama z jejího čela kvůli tomu odstoupila, nyní slaví velký triumf. Je zřejmé, že jí pomohly události v Hongkongu, které hrají do karet straně DPP, která je více nakloněna tchajwanské nezávislosti. Sbližování s Čínou, které dlouho prosazuje Národní strana (KMT) není ve světle událostí v Hongkongu na Tchaj-wanu příliš populární.

 

Cchaj Jing-wen si jako prezidenta nepočínala vůbec špatně. Z pohledu vztahů s Čínou postupovala uvážlivě, v zájmu svébytnosti tchajwanského lidu, ale zbytečně Čínu neprovokovala.

 

Volby na Tchaj-wanu jsou z určitého pohledu velkým svátkem demokracie. Jsou to jediné svobodné volby v kontextu čínské civilizace. Konají se férovým způsobem, a to vše na dostřel od čínských raket na pevnině namířených na ostrov. Čína v posledních měsících vystupňovala vůči Tchaj-wanu, který považuje za svou „separatistickou provincii“, politický a mezinárodní tlak a dala najevo, že nevylučuje ani vojenské řešení.

 

Prezidentka Cchaj zachovala chladnou hlavu, ale určitá opatření také podnikla. Na konci roku 2019 byl přijat zákon proti cizí (rozuměj čínské) infiltraci do voleb na Tchaj-wanu. Tak jako my máme v Evropě zkušenost s ruským vměšováním do voleb formou desinformací, tak na Tchaj-wanu mají bohatou zkušenost s dezinformacemi čínskými (o to silnějšími, neboť jsou přímo v jednom jazyce). Možná by EU a Tchaj-wan mohly v této oblasti boje proti dezinformacím více spolupracovat a vyměňovat si osvědčené postupy.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign