Z investičního plánu Zelené dohody může čerpat i Česká republika

Pátek 17. 1. 2020, Tisková zpráva

Ve středu 15.1.  Evropský parlament podpořil tzv. Zelenou dohodu pro Evropu. Evropská komise zároveň na plénu ve Štrasburku představila plán, jak by měla vypadat finanční pomoc členským státům s přechodem k ekologičtější ekonomice. Z navrhovaného fondu by mohla čerpat na zavádění nových technologií i Česká republika. 

"Prostřednictvím nového fondu v rámci Zelené dohody pro Evropu dává Komise do rukou české vlády nástroj, jak pomoci českým sektorům a regionům, kterých se plánované změny nejvíc dotknou. Nezbytný přechod na uhlíkovou neutralitu do rolu 2059 bude mít dopady i na české zemědělce. V plánu České republiky na čerpání z Fondu pro spravedlivou transformaci musí kapitola zemědělství tvořit významnou  a propracovanou část," komentuje nový nástroj europoslankyně Michaela Šojdrová

Transformace evropského hospodářství na klimaticky neutrální ekonomiku do roku 2050 bude vyžadovat obrovské investice do čisté energie a technologií a bude se týkat řady resortů.  Už jenom dosažení průběžného cíle snížení emisí skleníkových plynů o 50 % do roku 2030 si podle odhadů Evropské komise vyžádá dodatečné roční investice ve výši 260 miliard eur.

„Z  transformačního fondu může Česká republika čerpat od 581 mil. eur. Po doplnění prostředků ze Strukturálních fondů až 2 miliardy eur. To bude záviset na schopnosti naší vlády připravit kvalitní transformační projekty a být důvěryhodným partnerem,“ dodává Šojdrová.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign