Z médií: Česko má nadstandardní sociální zabezpečení zaměstnanců, je ale potenciál ke zlepšování

Středa 5. 9. 2018, Andrea Cerqueirová

V Česku máme nadstandardní délku rodičovské dovolené, letos v únoru byla zavedena otcovská dovolená v délce pěti dnů, v červnu ošetřovatelské volno, v lednu byla rekordně zvýšena minimální mzda. Na dotaz, jak je na tom Česká republika ve srovnání s jinými státy Evropské unie s postavením zaměstnanců (včetně platů a mezd), to pro Náš REGION uvedla europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL). Potenciál však samozřejmě stále je.

Celkově vidí v České republice mnoho snah a úspěchů při zlepšování postavení pracovníků. „Podle nejaktuálnějších dat Eurostatu (z roku 2017) se při srovnání hodinového průměrného výdělku pracovníků v Evropské unii nachází Česká republika až na 21. místě. Daný žebříček však srovnává jen superhrubý výdělek, a jedná se tedy spíše o srovnání nákladů na práci. Pro posouzení postavení pracovníka by bylo relevantnější srovnání průměrného čistého výdělku,“ řekla.

Srovnávací statistiky podle jejích slov buď nejsou k dispozici, nebo jsou zavádějící a nevypovídají o životní úrovni pracovníků, takže si netroufá tvrdit, jak na tom oproti ostatním zemím EU jsme. Celkově vidí v České republice mnoho snah a úspěchů při zlepšování postavení pracovníků.

Sedmá nejnižší minimální mzda

„Potenciál však samozřejmě stále je. Například i přes poslední rekordní zvýšení minimální mzdy má ČR ze zemí EU sedmou nejnižší minimální mzdu. Potenciál je navíc nejen ve mzdové konvergenci. Za zmínku stojí například to, že ČR má ze všech zemí EU druhý nejvyšší rozdíl v odměňování mužů a žen (větší rozdíl je už jen v Estonsku),“ řekla.
„Zvyšování minimálních standardů se daří dosáhnout i prostřednictvím harmonizace na úrovni EU. Při projednávání řady směrnic často zjišťuji, že některé minimální standardy v ČR již platí,“ dodala.

 

Článek byl původně zveřejněn na stránkách časopisu Náš region. 


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign