Trápí vás střídání času? Je šance to změnit!

Úterý 31. 3. 2015,

V souvislosti s aktuálním přechodem na tzv. letní čas se v Evropském parlamentu uskutečnilo z iniciativy lidoveckých politiků veřejné slyšení Je koncept letního času zralý na revizi? Slyšení se zúčastnila i europoslankyně Michaela Šojdrová.

Zdroj: Aktualne.cz

Zdroj: Aktualne.cz

"Střídání času je pro řadu jedinců stresujícím faktorem a myslím si, že debata o zrušení tohoto anachronismu je namístě," uvedla Michaela Šojdrová.

Do čela hnutí za změnu času se postavila iniciativa "For Only One Time" pod vedením českého lidoveckého senátora Petra Šilara.

Samotná myšlenka posunutí času bývá připisována všestrannému americkému politikovi a vědci Benjaminu Franklinovi. Prvními státy, které ale letní čas zavedly do praxe, bylo Rakousko-Uhersko a Německo.

"Svým způsobem se jedná o produkt doby. Vypukla první světová válka a tzv. centrální mocnosti se takto snažily ušetřit cenné zdroje pro válečný průmysl. Další vlna zavádění letního času přišla za druhé světové války a pak v době ropné krize v 70. letech," upozornila europoslankyně.

Některé velké světové ekonomiky však politiku střídání času nezavedly či ji opustily. Jsou jimi například Japonsko, Čína či Rusko.

"Současné studie na výrazné ekonomické přínosy střídání času neukazují, naopak se hovoří o ztrátách způsobených změnou přirozeného biorytmu člověka," připomíná Šojdrová.

V současné době se posun času v EU řídí příslušnou směrnicí o úpravě letního času z roku 2001.

"Musíme se současnou legislativou něco udělat a ústní otázka Evropské komisi by mohla být jedním ze způsobů, jak celou věc urychlit," uvedl Pavel Svoboda, který jako předseda Výboru pro právní záležitosti celou diskuzi řídil a pod jehož gescí se celé slyšení konalo.

"K celé věci bychom měli každopádně přistupovat citlivě a vážit věcné argumenty. Neměla by se v žádném případě stát pouhým politikem," uzavírá Michaela Šojdrová.

Záznam ze slyšení můžete nalézt zde.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign