Šojdrová: Zavedení turečtiny jako jazyka EU nepodporuji

Čtvrtek 14. 4. 2016,

Evropský parlament dnes přijal zprávu o hodnocení tureckého procesu přistupování za rok 2015. Přestože by se mělo jednat o ryze věcný materiál, zmínka o zavedení turečtiny jako oficiálního jazyka Evropské unie ji velmi zproblematizovala. Poslankyně Michaela Šojdrová na tuto skutečnost upozornila a proti zprávě hlasovala.

By Maurice07 (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

By Maurice07 (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

„Zpráva jednoznačně předjímá vstup Turecka do EU a obsahuje kontroverzní odstavec o tom, že by se turečtina již nyní měla stát oficiálním jazykem EU, byť v kontextu sjednocení Kypru. Vyjednávání s Tureckem musí probíhat tak, aby bylo jasné, že na jejich konci nemusí být členství, ale raději privilegované partnerství. A zmínka o turečtině coby oficiálním jazyku Kypru a EU nemá v této zprávě jednoznačně co dělat. Tato vsuvka učinila z textu spíše technické povahy velké politikum,“ vysvětluje Šojdrová.

„Jednoznačně podporuji, aby se tato důležitá země s EU dále sbližovala politicky i ekonomicky. Na 600 000 unijních občanů na území EU pracuje v  tureckých firmách. Právě proto požadujeme, aby se Turecko přibližovalo standardům EU, ale nenecháváme se Tureckem tlačit někam, kam nechceme, výměnou za to, že se Turecko bude starat o uprchlíky,“ dodává.

Přijatá zpráva uznává, že Turecko nese velkou tíži uprchlické krize. Obsahuje vůči Turecku také zásadní výzvy k tomu, aby respektovalo svobodu slova a aby propustilo vězněné novináře. Vybízí Turky ke spravedlivému a mírovému řešení vztahů s Kurdy a vyzývá Turecko, aby uznalo Kyperskou republiku a ukončilo osidlování okupovaných území Kypru tureckými občany.  

„Turecko má své historické, kulturní i náboženské kořeny, které jsou velmi odlišné od našich evropských. Proto nepodporuji vstup Turecka do EU. Podporuji privilegované partnerství obou zemí a přeji si, abychom měli ty nejlepší vztahy, včetně ekonomických a obchodních. Přestože se domnívám, že Turecko je náš strategický partner v NATO i s pohledu řešení migrační krize, zprávu Evropského parlamentu jsem nepodpořila,“ uzavírá europoslankyně.

 

Ilustrační foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File%3AEU_and_Turkey_Locator_Map.png


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign