Pomoc dětským obětem války

Neděle 16. 9. 2018,

Konflikt v Sýrii přeměnil více než 5,5 miliónu mužů, žen a dětí v uprchlíky. Občanská válka pokračuje už sedmým rokem. Ze země prchají jednotlivci i celé rodiny. Nám, kteří nežijeme na Blízkém východě, je tato válka a s ní spojená uprchlická krize vzdálená a abstraktní.

Lidé ale nejsou lhostejní vůči těm, kdo utíkají před hrůzami války. V České republice existuje společenská poptávka po řešení uprchlické krize solidárním přístupem. Jsem členkou strany, od které se očekává osobní lidská angažovanost – solidarita.

Ruth Hálová na semináři "Iniciativa Lorda Dubse - inspirace pro ČR", v Praze 14. září 2018

Ruth Hálová na semináři "Iniciativa Lorda Dubse - inspirace pro ČR", v Praze 14. září 2018

Nedůvěra vůči islámu není odůvodněná vůči bezbranným dětem. Proto navrhuji, aby právě jim byla směřována naše pomoc. Jsme zemí, které pomáhal Brit, Nicholas Winton. Rodiče posílají své děti jako první, chtějí je zachránit. Mám starost o děti, které si samy pomoct nemohou, viděla jsem je. Vím, že podobně jako já uvažuje řada dalších lidí i u nás v České republice. Česká republika má navíc dobré zkušenosti s náhradní rodinnou výchovou. Působí zde také řada charitativních organizací, které opakovaně vyjádřili ochotu se na této péči podílet.

Momentálně se mezi členskými státy a EP projednává revize Dublinského nařízení. Česká republika by těchto jednání získala silnější pozici pro naše odmítnutí povinných kvót jako země, která bere dobrovolnou solidaritu vážně. I pro nás europoslance by posléze bylo jednodušší pozici ČR hájit. Pokud budeme na všechny žádosti o pomoc s řešením uprchlické krize odpovídat jen „ne, nepřijmeme jediného uprchlíka“, budeme Evropě a celému světu pro smích.  

V přiloženém dokumentu najdete můj návrh, jak by mohl vypadat konkrétně projev solidarity České republiky vůči obětem syrské války.

Jde o pracovní dokument a jeho účelem je především iniciovat konstruktivní a racionální debatu o tom, jak by mohl vypadat dobrovolný, konstruktivní a solidární přístup k řešení uprchlické krize.

 

 


Dokumenty:

Pomoc dětským obětem války v Sýrii


Galerie:


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign