Solidarita versus bezpečnost: manipulace s emocemi či informacemi? Přijďte debatovat!

Sobota 10. 11. 2018,

Česká europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) se minulý týden vrátila z Řecka, kde navštívila uprchlické tábory, v nichž se nacházejí děti migrantů bez doprovodu. Politička v září navrhla, aby česká vláda přijala pět desítek těchto dětí ze Sýrie. Premiér Andrej Babiš návrh odmítl se slovy, že Česko by spíše mělo pomáhat v zemích původu těchto dětí. Medializace kauzy vyvolala diskusi o hodnotách české společnosti a také vznesla otazníky nad prací s informacemi. V neděli na toto téma proběhne veřejná diskuse, která bude živě streamovaná na info.cz. 

 

Debata s názvem Bezpečnost a Solidarita proběhne tuto neděli 11. listopadu v prostoru Sněmovní 7 (Sněmovní 7/174, Praha 1). Její organizátoři si kladou za cíl otevřít téma hodnot a solidarity v naší společnosti a zároveň téma manipulace s informacemi. „Tuto problematiku ilustruje medializace kauzy přijetí 50 syrských sirotků,“ vysvětlují.

Česká europoslankyně Michaela Šojdrová představila v září plán na přesunutí pěti desítek syrských dětí, které se momentálně nacházejí v uprchlických táborech bez doprovodu, do Česka. Narazila s tím však u premiéra Andreje Babiše (ANO), který se proti návrhu postavil. Médiím sdělil, že dětem by se mělo pomáhat především tam, odkud pocházejí a kde bydlí. „Spíš by bylo lepší pro ty děti postavit školu, byty, ubytování někde v Jordánsku, tam by to bylo pro ně lepší perspektivně,“ uvedl Babiš po osobním setkání se Šojdrovou.

Europoslankyně se minulý týden vrátila z návštěvy uprchlických táborů v Řecku, kde se děti a mladiství bez doprovodu nacházejí, a její plán tak dostal konkrétní obrysy. Šojdrová po příjezdu uvedla, že závěry cesty chce probrat především s premiérem Andrejem Babišem a ministrem vnitra Janem Hamáčkem, protože právě na nich nyní záleží, zda k uskutečnění programu opravdu dojde.

Avizovaná veřejná diskuse, která proběhne v neděli, se bude skládat ze dvou panelů. V prvním z nich proběhne reflexe z pohledu hledání hodnot, ve druhém pak z hlediska dezinformací a jejich vlivu na společnost. Moderátorkou debaty bude Veronika Sedláčková. Mediálním partnerem je INFO.CZ.

Podrobný program:

17:00–18:00

Panel I: Bezpečnost & Solidarita

Hledání hodnot a řešení

Panelisté:

Jaroslav Miko, zakladatel iniciativy Češi pomáhají, řidič kamionu

Jan Sokol, filozof

Martin Rozumek, ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům

Michaela Šojdrová, europoslankyně

 

18:00–18:30

Pauza

 

18:30–19:30

Panel II: (Ne)bezpečnost versus solidarita v médiích

Panelisté:

Miriam Lexmann, ředitelka Mezinárodního republikánského institutu (IRI)

František Vrábel, Semantic Visions

Tereza Engelová, novinářka, Hlídací pes, Česká televize

Pavel Novotný, analytik INFO.CZ

 

Na diskusi je nutné se registrovat pod tímto odkazem.

 

Tento článek byl původně publikován www.info.cz. 


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign