Ázerbájdžán musí propustit politické vězně

Čtvrtek 25. 4. 2024,

Tisková zpráva

Evropský parlament dnes přijal usnesení, v němž vyzývá Ázerbájdžán, aby okamžitě a bezpodmínečně propustil všechny politické vězně. Rezoluce, kterou iniciovala a koordinovala česká europoslankyně Michaela Šojdrová, vyjadřuje vážné znepokojení nad zesílenými zásahy proti občanské společnosti a posledním nezávislým médiím v Ázerbájdžánu.

Rezoluce upozorňuje zejména na případ Dr. Gubada Ibadoglu, významného ekonoma, politického aktivisty a obhájce lidských práv. 

"Toto naléhavé usnesení dokazuje, že hlas Evropského parlamentu je při obraně lidských práv silný a pevný. Pouhou hodinu před prvním jednáním o této zprávě jsme obdrželi informaci, že doktor Ibadoglu byl umístěn do domácího vězení," uvedla Šojdrová. 

Dr. Ibadoglu byl zatčen v červenci 2023 na základě vykonstruovaných obvinění, mimo jiné z výroby, nabývání nebo prodeje padělaných peněz organizovanou skupinou. Všeobecně se má za to, že jeho zatčení bylo politicky motivováno jako odplata za jeho kritiku vlády a boj proti korupci. 

"Zatčení doktora Ibadoglua je jasným příkladem zásahu ázerbájdžánské vlády proti disentu," uvedla česká europoslankyně Šojdrová. "Jedná se o uznávaného vědce a člena univerzity EU - Technické univerzity v Drážďanech v Německu, EU".

Jeho dcera, právnička zabývající se lidskými právy Zhala Bayramova, vede kampaň za něj a další ázerbájdžánské politické vězně. 

"Pevně věřím, že můj otec byl již propuštěn do domácího vězení díky oznámení o přípravě rezoluce. Můj otec trpí srdečním onemocněním a cukrovkou a jeho zdravotní stav se ve vězení zhoršil. A to díky iniciativě české europoslankyně Michaely Šojdrové a dalších europoslanců.  Díky nim se podařilo zachránit život mého otce," uvedla Zhala Bayramova. 

"Evropský parlament bude situaci v oblasti lidských práv v Ázerbájdžánu i nadále pečlivě sledovat," dodala Šojdrová. "Abychom zdůraznili náš postoj, vyzýváme Komisi, aby zvážila pozastavení "strategického partnerství" s Ázerbájdžánem v oblasti energetiky.  Jakákoli budoucí dohoda o partnerství musí být podmíněna propuštěním všech politických vězňů a celkovým zlepšením situace v oblasti lidských práv v zemi," dodala.

 


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign