Březnové plenární zasedání Evropského parlamentu

Pátek 13. 3. 2015,

Jednání europoslanců ve Štrasburku přineslo několik kontroverzních témat, ale i skvělý projev Jordánského krále. Na pořadu byla i otázka zneužívání dětí na internetu.

Zdroj: Evropský parlament

Zdroj: Evropský parlament

Rovnost ženami a muži v r. 2013

Zpráva Evropského parlamentu, pro kterou se ujal dle jména zpravodaje název "Zpráva Tarabella", hodnotí situaci v otázce rovnosti žen a mužů v Evropské unii za 2013. Zpráva reagovala na původní zprávu Evropské komise, kterou lze brát jako cenný zdroj informací a jako podklad pro skutečné zlepšování pozice žen ve společnosti. Bohužel, výsledný materiál schválený parlamentem uvázl vesměs na úrovni politických proklamací a navíc se v některých pasážích doslova vlamuje do oblastí, které přísluší výhradně členským státům EU. Přestože se jedná pouze o doporučující materiál, nemohla jsem jej podpořit, stejně jako tzv. "Zprávu Panzari".

Jordánský král promluvil v Europarlamentu

Štrasburské zasedání bylo poctěno návštěvou jeho veličenstva jordánského krále Abdulláha II. Tento vitální a charizmatický muž zde pronesl velice odvážný projev. V něm vyzval muslimy, aby bojovali proti tzv. Islámskému státu. Řekl, že činy teroristů jsou v rozporu se základními islámskými hodnotami, jako je milosrdenství, mír a tolerance. Jordánský král zdůraznil, že útoky na ostatní, urážení jiných národů, jejich víry a přesvědčení není cesta vpřed. "Budoucnost je v jednotě a respektu, ne v rozdělení a stereotypech," řekl Abdulláh II. Celý projev jordánského krále je možné přehrát zde.

Pohlavní zneužívání dětí na internetu

Přijaté usnesení Evropského parlamentu se pokouší reagovat na velký problém dnešní společnosti. Ochrana a zajišťování bezpečného prostředí pro děti by měly být naší prioritou, internetové prostředí nevyjímaje. Na těchto cílech by měly úzce spolupracovat instituce EU a členské státy spolu s dalšími strukturami ve světě k tomu určenými, jak je usnesení zmiňuje. Hlavní úloha samozřejmě připadá donucovacím orgánům, jejichž technické kapacity je v tomto ohledu třeba náležitě vylepšovat a posilovat. Je nutné, aby bylo možné efektivně stíhat např. tzv. „kybergrooming“, což je velmi nebezpečný a bohužel dosti rozšířený fenomén. V této souvislosti mě velmi mrzí, že mnohé členské státy dosud neprovedly ve vnitrostátním právu směrnici 2011/93/EU o boji proti pohlavnímu zneužívání a pohlavnímu vykořisťování dětí a proti dětské pornografii. Jsem hrdá na to, že to není případ České republiky, která k tomuto účelu použila novelu trestního zákoníku z roku 2014.

Usnesení k vraždě Borise Němcova a ke stavu demokracie v Rusku

Evropský parlament volá po nezávislém vyšetření vraždy Borise Němcova pod mezinárodním dohledem a vyzývá ruské orgány, aby přestaly tyranizovat opozici a občanskou společnost. Podle europoslanců byla odsouzeníhodná vražda opozičního politika důsledkem atmosféry nenávisti, která v současném Rusku panuje.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign