Evropský parlament odsoudil vraždu Borise Němcova a podpořil ruskou opozici

Čtvrtek 12. 3. 2015,

Evropský parlament (EP) v dnešním usnesení volá po nezávislém vyšetření vraždy Borise Němcova pod mezinárodním dohledem a vyzývá ruské orgány, aby přestaly tyranizovat opozici a občanskou společnost. Podle europoslanců byla odsouzeníhodná vražda opozičního politika důsledkem atmosféry nenávisti, která v současném Rusku panuje.

zdroj: geovisions.org

zdroj: geovisions.org

„Přijaté usnesení je dle mého mínění silné, ale zároveň velmi potřebné. Je dobrým předpokladem pro společnou a důraznou pozici EU vůči Rusku, které se stále více blíží k autoritativnímu pojetí státu,“ říká europoslankyně Michaela Šojdrová, která byla spolupředkladatelkou zmíněného usnesení.

Usnesení zmiňuje skutečnost, že k vraždě došlo dva dny před plánovanou opoziční demonstrací proti účasti Ruska v ukrajinském konfliktu a za okolností, o jejichž údajném objasnění ze strany ruských orgánů panují velké pochyby.

Přijatý text zmiňuje i další případy dosud nedostatečně objasněných vražd osob nepohodlných Kremlu, novinářky Politkovské, bývalý agenta Litviněnka či právníka Magnického. Jasně také volá po propuštění politických vězňů v Rusku, včetně protikorupčního aktivisty a blogera Navalného či ukrajinské pilotky Savčenkové, kterou Šojdrová již dříve veřejně podpořila dopisem ruskému velvyslanci při EU a solidární hladovkou.

Evropský parlament jasně vyzývá Komisi, členské státy a vysokou představitelkou pro zahraniční politiku, k jednotné podpoře demokratických procesů v Rusku včetně vyčlenění zvláštních finančních prostředků pro podporu občanské společnosti. Ta by měla být podle EP namířena i na okupovaný Krym.

„Kreml nevládní organizace zastrašuje a propagandisticky je označuje za cizí agenty, výhonky občanské společnosti jsou zašlapávány. S tím bychom se neměli smířit a demokratickou opozici musíme i s ohledem na naší vlastní historickou zkušenost podpořit“ dodává Michaela Šojdrová.

Pro usnesení odsuzující vraždu Borise Němcova hlasovala aklamací výrazná většina poslanců.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign