Česká stopa v Bruselu: Směrnice o nekalých obchodních praktikách řetězců dospěla do svého závěru

Středa 23. 1. 2019, Michaela Šojdrová

Dnes zemědělský výbor Evropského parlamentu schválil konečnou podobu směrnice týkající se nekalých obchodních praktik mezi podniky v potravinovém řetězci. Toto legislativní opatření si klade za cíl zlepšit podmínky těch, jejichž postavení je v rámci potravinářského řetězce nejslabší, tedy malých a středních potravinářských a zemědělských podniků.

Nekalé obchodní praktiky přinášejí zemědělským a potravinářským producentům velké finanční problémy. Z celkové hodnoty potraviny obdrží zemědělec v průměru pouze zhruba 20 % a zpracovatel přibližně 28 %. Zbytek, tedy více než polovina, pak připadne samotnému obchodníkovi.

Dle návrhu by měly být zakázány konkrétní nekalé praktiky, které jsou vůči těmto podnikům uplatňovány ze strany obchodních řetězců. Jedná se například o opožděné platby za potraviny podléhající rychlé zkáze, rušení objednávek na poslední chvíli či jednostranné nebo retroaktivní změny smluvních podmínek.

Tuto legislativu před časem iniciovala skupina států v čele s Českou republikou. Lidovecký ministr zemědělství M. Jurečka z toho udělal výraznou českou stopu v Bruselu, podobně jako téma dvojí kvality potravin. Po složitých jednáních v rámci institucí nyní návrh dospěl do svého závěru. Tato historie ukazuje, že Češi umí s kolosem EU pohnout a ovlivnit jej ve prospěch svých zájmů. Je ale třeba být konstruktivní, umět přesvědčit různé zájmové skupiny a hledat si spojence.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign