Francie, Německo a fake news

Úterý 22. 1. 2019, Michaela Šojdrová

Některá česká média kritizují i dezinformují o smlouvě mezi Francií a Německem, kterou spolu dnes podepsali kancléřka Merkelová a prezident Macron v Cáchách. Hovoří se o tajné smlouvě, konspiraci, vytváření superstátu a obcházení EU. Své polínko do ohně si pochopitelně přiložily různé dezinformační weby či ex-prezident Václav Klaus. Když jsem tuto českou "debatu" viděla, musela jsem se pousmát. Jako francouzštinářka, toho času v Bruselu, jsem při četbě francouzských novin a debatách s kolegy v Evropském parlament nabyla zcela jiného přesvědčení.

 

Francie a Německo podepsaly dohodu o spolupráci, která navazuje na Elysejskou smlouvu z roku 1963. Státníci zvolili město Cáchy, které je spjato s Karlem Velikým, což je postava významná pro německé i francouzské a vůbec celé evropské křesťanské dějiny. Karel Veliký byl první císař Svaté říše římské, do které spadaly celý středověk i české země.

Ve smlouvě se hovoří o spolupráci v oblasti obrany a bezpečnosti, kultury a vzdělávání a lepší koordinaci ekonomických politik a integraci příhraničních regionů. Podle hodnocení francouzských komentátorů (např. zde) je v zásadě málo ambiciózní. Mnozí z nich by uvítali, aby v EU po brexitu Francie a Německo byly skutečným motorem další integrace. Úzká spolupráce obou zemí bude tak jako tak v EU dominantní prvek a ČR se s tím musí naučit žít. To ale zabíháme jinam. Po dohodě se ve Francii pochopitelně „vozí“ populistické síly, jako lepenisté apod., pro které není spolupráce s Německem žádoucí. Ale ani francouzská extrémní pravice se českým fake-news, které hovoří o konspiraci a vytváření superstátu, zdá se nevyrovná.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign