COVID 19 nás upozornil, že musíme investovat do vlastní výroby zdravotnického materiálu

Čtvrtek 26. 3. 2020, Tisková zpráva

Tisková zpráva

Evropský parlament mimořádně hlasoval ve zrychlené proceduře o pomoci členským státům při řešení následků nákazy koronavirem. Europoslanci schválili tři urgentní opatření a poprvé v historii hlasovali na dálku, emailem. 

Evropský parlament podpořil:

  • Finanční podporu 37 miliard EUR z fondů soudržnosti na pomoc v boji proti pandemii.
  • Návrh na rozšíření Fondu solidarity EU, tak aby pokrýval i mimořádné události v oblasti veřejného zdraví.
  • Uvolnění pravidel pro aerolinky, aby nemusely vypravovat prázdná letadla.

„Pro Českou republiku bude  k dispozici 1,163 miliardy EUR, 32 miliard korun. Jde o první konkrétní opatření. Naše frakce (EPP) usiluje o další kroky jakými jsou  koordinace v rámci členských států, větší investice do lékařského výzkumu a výroby zdravotnického materiálu.  COVID 19 nás upozornil na to, že v EU i  v České republice musíme investovat do vlastní výroby léků i ochranných pomůcek a do vybavení našich laboratoří. Máme skvělé odborníky i výrobní kapacity. Musíme se zbavit naší závislosti na Číně, která toho jen využívá ekonomicky i politicky.  Naopak bychom měli dát příležitost evropským výrobcům. “ vysvětluje europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL), která tentokrát hlasovala z kanceláře v Kroměříži.   

„Vidíme co se děje u nás, lékaři i zdravotnický personál jsou bez ochranných prostředků vystaveni velkému riziku, jen proto, že to naše vláda zpočátku podcenila. Reakce EU nemohla být rychlejší než reakce jednotlivých států, protože zdravotnictví je jejich výlučnou pravomocí.  Nyní přichází EU z konkrétní masivní finanční podporou, která by měla doputovat ke konkrétním lidem i u nás. “ dodává Šojdrová, která v hlasování podpořila mimořádná opatření.

Evropský parlament bude o další pomoci hlasovat na mimořádném zasedání 16. dubna.


Galerie:


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign