Debata s výrobci vakcín

Pátek 26. 2. 2021,

Na včerejším několikahodinovém slyšení se europoslanci ptali generálních ředitelů a zástupců předních farmaceutických společností, včetně společností AstraZeneca, Moderna, CureVac, Novavax, Pfizer a Sanofi, jak odstranit překážky, které brání v rychlejší výrobě a distribuci vakcín proti COVID-19? Tady je stručné shrnutí debaty a odpovědi na otázky o účinnosti, počtu vakcín a boji s mutacemi viru.

Záznam celé debaty je ke zhlédnutí zde.

Jak je možné, že dochází k tak významným výpadkům v distribuci? Když společnosti uzavíraly dohody o předběžných nákupech (APA), musely si být vědomy své výrobní kapacity. Jak je tedy stalo, že dochází k tak masivním redukcím dodávek do členských států EU?

Výrobci vakcín to vysvětlovali především bezprecedentní rychlostí vývoje vakcíny na COVID-19. Vakcíny farmaceutické firmy okamžitě distribuují a nemají žádné skladové zásoby.

Zástupce firmy AstraZeneca přiznal, že v některých továrnách nebyla efektivita výroby tak vysoká, jak očekávali. Během pandemie firma rozšířila výrobu, ale chvíli potrvá, než se rozjede na sto procent. V současnosti AstraZeneca vlastní 12 výrobních závodů, které modernizuje, aby dosáhly nejvyšší efektivity.  Během debaty slíbil, že ve druhém čtvrtletí společnost dožene skluz s dodávkami i kdyby měla do EU dovážet vakcíny vyrobené jinde ve světě.  

Firmy přiznaly problémy s budováním spolehlivých dodavatelských sítí. Každá vakcína potřebuje jiné podmínky pro skladování a transport. Firmy proto pracují na tom, aby bylo skladování vakcín jednoduché, za normálních teplot a aby je dokázal podat každý běžný lékař. To je cílem CureVac, která se snaží o „bezpečnou, efektivní a snadno skladovatelnou vakcínu“. CureVac plánuje svoji vakcínu uvést na trh v červnu 2021.  Pfizer pracuje na tom, aby vakcínu bylo možné skladovat v teplotě -20, což je běžná teplota mrazících boxů.

Kdy budou k dispozici data o efektivitě vakcíny proti novým mutacím?

Strategie firem proti mutacím zahrnuje buď podání posilující dávky (booster), která by mohla pomoci zvládat novou mutaci u již očkovaných lidí (Pfizer). Firmy také zvažují možnost, že by druhá dávka mohla být jen poloviční a bylo by pak možné naočkovat více lidí zbylou vakcínou (Moderna). (Pozn. vědci tak pracují s hypotézou, že poloviční druhá dávka zajistí dostatečnou ochranu, mohlo by se tak proočkovat více lidí a zabránit tvorbě mutací.)

Evropská komise představila plán, jak čelit novým mutacím COVID-19: Inkubátor HERA. Série opatření by měla urychlit odhalování nových variant viru a podporovat vývoj nových a upravených očkovacích látek, například usnadněním jejich klinických testů. Zrychlit by se měl i schvalovací proces a velkokapacitní výroba vakcín.

Účinnost vakcín

AstraZeneca: 94% účinnost ve Skotsku pro původní mutaci

Novavax: 96% účinnost proti původní mutaci, 86% účinnost proti britské variantě

Pfizer: 93,7% účinnost v Izraeli proti původní mutaci

Firma Pfizer uvedla, že vyvíjí vakcíny s ohledem na mutace a odhaduje, že potřebuje kolem 100 dnů na představení vakcíny účinné i pro novou mutaci. Vývoj vakcíny od firmy Sanofi Pasteur probíhá a firma nyní vyhodnotila výsledky klinických testů 1 a 2 a očekává, že bude moci začít s produkcí koncem roku 2021.

Jakým způsobem firmy pracují na navýšení výrobních kapacit? Uvažují v tomto směru o spolupráci s jinými obdobně zaměřenými firmami, které vlastní vakcínu nevyrábějí, ale mají potřebné zázemí, a mohly by tak posloužit k navýšení výroby vakcín?

Navyšování kapacit je momentálně velkou výzvou. Všechny firmy hledají nové způsoby, jak výrobní kapacity zvýšit a jak poté distribuovat vakcínu. CureVac iniciovala pan-evropskou iniciativu spolupráce farmaceutických firem na výrobu a distribuci vakcín.  V rámci této iniciativy chtějí mít do půl roku vakcínu pro každého Evropana.

Moderna pracuje na rozšíření dodavatelského řetězce a výrobních kapacit – prozatím měla kapacity ve Švýcarsku a Španělsku, ale nyní bude zahájena výroba ve Francii a v Belgii.

AstraZeneca spolupracuje s regionálními partnery v rámci regionální sítě, a tito partneři i pomáhají s výrobou. Co se týče postoupení patentu na výrobu vakcíny jiným firmám, nejde tady o patent jako takový, ale o způsobilost produkční kapacity k výrobě dané vakcíny, protože v potaz se musí vzít vybavení či vyškolení personálu, takže to není jen tak jednoduché, aby se vyrábělo všude.  Novavax rozšiřuje kapacity, má smlouvy se 27 státy, ve kterých bude produkovat, včetně USA, Indie, Švédska a České republiky.

 

Plánované počty vakcín

AstraZeneca:

100 milionů dávek měsíčně

Slib dodat 400 milionů dávek v prvním čtvrtletí 2021

Moderna:

1,4 miliardy vakcín do roku 2022

CureVac:

300 milionů dávek tento rok

Novavax:

2 miliardy dávek ročně, 150 milionu dávek měsíčně

Johnson & Johnson:

1 miliarda vakcín do konce 2021

Pfizer:

2 miliardy dávek do konce 2021

od června 2021 100 milionů měsíčně

70%     výroby je v EU – Německu a Belgii

30%     vakcín jde do rozvojových zemí

 


Galerie:


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign