Chceme, aby se vize Evropského prostoru vzdělávání stala realitou

Úterý 2. 3. 2021,

Během dnešního slyšení (14:00, registrace je možná na emailu: epp-cult@europarl.europa.eu) europoslankyně Michaela Šojdrová (EPP) upozorní na potřebu realistického přístupu k Evropskému  prostoru vzdělávání.

O Evropském prostoru pro vzdělávání, který navrhla Evropská komise vytvořit do roku 2025, bude dnes Michaela Šojdrová diskutovat s komisařkou pro vzdělávání a mládež Mariyou Gabriel, zástupci Karlovy univerzity, OECD, vysokých škol a studentů.

„Pandemie přivedla vzdělávání na pokraj krize. Skutečně otevřený evropský prostor pro vzdělávání je vize,která zatím zůstává čtyři roky jen na papíře. Pojďme proto stanovit cíl automatického uznávání diplomů a času stráveného vzdělávání v jiném státě EU, znalosti angličtiny na konci základní školy a osvojení digitálních schopností mladými lidmi jako tři hlavní cíle, kterých je třeba do roku 2025 dosáhnout,“ říká Michaela Šojdrová, koordinátorka poslaneckého klubu ELS pro vzdělávání.

V rámci jednání s Komisí o Evropském prostoru pro vzdělávání bude Michaela Šojdrová také usilovat o zanechání české stopy v tomto projektu: „V době vzdělávání na dálku leží velké břemeno odpovědnosti na ramenou učitelů. Evropská unie se jim snaží pomáhat v rámci Akademie pro učitele, online platformy poskytující školení a výukové materiály. Budu usilovat o to, aby byl název tohoto portálu do budoucna zahrnul odkaz na Jana Amose Komenského a nesl jméno Comenius.“

V dnešní debatě upozorní odborníci na vzdělávání i studenti a učitelé, na co by se měla Evropská unie zaměřit, aby pomohla pandemií výrazně zasaženému vzdělávání v Evropě. Výstupem bude usnesení Evropského parlamentu, které připravuje Michaela Šojdrová.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign