Investice, konkurenceschopnost a dovednosti

Úterý 9. 3. 2021,

EU se rozhodla masivně podpořit ta odvětví, kde jsou nejcitelnější dopady. Členské státy vyjednávají s Evropskou komisí o svých plánech obnovy. Ekonomicky měla pandemie největší dopad, po aerolinkách, na kreativní průmysl a na kulturu.

Přitom je to právě tato sféra, která tvoří 5% HDP a zaměstnává 8%  obyvatel. Jsou také tito lidé, kteří se jako dobrovolníci zapojili do mnoha solidárních projektů a snaží se pomáhat, dodávat nám dobrou náladu, i když slunce zrovna nesvítí. Proto také Evropský parlament volal po tom, aby se na kulturu a kreativní sféru vyčlenilo 2% z RRF. Nemůže tedy stačit necelé 1%, jak je tomu v návrhu například české vlády.

Další obrovský dopad je na vzdělávání. Na jedné straně máme děti, u kterých lockdown vyvolal ještě větší závislost na digitálních technologiích. Na straně druhé tu máme až 20% žáků a rodičů, kteří k těmto technologiím nemají přístup žádný. Oba dva typy problémů si vyžadují urgentní řešení. A EU s tím může pomoci. Členské státy musí vyčlenit  potřebné prostředky na  digitální vybavení a doplnění dovedností pro učitele i žáky.  Zkrátka všichni musí mít možnost realizovat kvalitní online výuku. To by znamenalo, že z této krize vyjdeme posílení a využijeme ji jako příležitost ke zlepšení.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign