Díky, pane Roberte Schumane!

Čtvrtek 7. 5. 2020, Michaela Šojdrová

V sobotu 9.5. to bude 70 let od Schumanovy deklarace - prohlášení francouzského ministra zahraničí, které spustilo budování Evropské unie.

Je to text, který stojí za přečtení i po tak dlouhé době. Robert Schuman byl rozhodně politik, kterých je dnes poskrovnu. Člověk s pevnými hodnotami, zásadami a jasnými vizemi. Vizemi dělat věci, které jsou možná momentálně nepopulární (např. poválečné sblížení s Německem), ale jež přinesou dlouhodobý užitek nad rámec nejen volebního období i života jejich iniciátora. Schuman dokázal pro své vize získat i další politiky a národy. Měl politickou odvahu a dnes by nepatřil mezi politiky, kteří svá rozhodnutí staví jen na aktuálním naladění společnosti. 

 

Evropa se nevytvoří najednou, nebo podle jednoho plánu. Uskuteční se naplňováním konkrétních cílů, vytvářejíc nejprve skutečnou solidaritu.“ Tak zní asi nejznámější pasáž z deklarace. Je stále aktuální, i dnes. Evropská unie se tvoří složitě, má spoustu chyb (jako každé lidské konání), ale v jejím jádru je solidarita. Solidarita, která se snaží překonat národní sobectví. Je to nyní vidět více než kdy jindy, v pozitivním i negativním slova smyslu. Nedostatek solidarity mezi státy na začátku koronavirové krize byl drastickou připomínkou toho, že evropská spolupráce má své trhliny.

 

Přesto stojí za to tuto spolupráci rozvíjet, myslím že k dosažení trvalého míru a prosperity není jiné cesty.  Neuvěřitelných 75 let míru ve střední a západní Evropě je nejdelším mírovým obdobím v její historii. Můžeme nadávat na poměry, ale jedno je jasné: vše je lepší než válka. Již tato absence války by mohla postačit jako onen zázrak, který je potřebný pro dokončení procesu blahořečení Roberta Schumana, jenž započal v roce 2004. Není to jen jeho dílo, ale je dobré si připomínat takové státníky s vizí a s charakterem. Díky pane Schumane, chybíte Evropě. I dnes potřebujeme Vaši inspiraci.


Galerie:


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign