Dohoda o víceletém finančním rámci je v této podobě nepřijatelná

Čtvrtek 23. 7. 2020, Tisková zpráva

Tisková zpráva

Poslanci EP dnes přijmou usnesení k výsledkům červencového summitu EU. Evropský parlament v obecné rovině dohodu lídrů vítá coby obnovu myšlenky evropské solidarity. Frakce Evropské lidové strany (EPP) v Evropském parlamentu nicméně odmítá přijmout dohodu o víceletém finančním rámci v současné podobě a chce okamžitě zahájit konstruktivní jednání s Radou za účelem zlepšení návrhu.  

„Dohodu Evropské rady vítám, ale cena kompromisu je pro občany, především pro mladé lidi,  příliš vysoká. Rozpočet na dalších 7 let nemůže být založen na tolika škrtech v klíčových oblastech jako je vzdělání, inovace, zdraví nebo ochrana vnějších hranic,“ vysvětluje postoj frakce europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL).

Jako koordinátorka EPP ve Výboru pro kulturu a vzdělávání chce tvrdě prosazovat zvýšení prostředků programů zaměřených na podporu vzdělání a kreativního odvětví, jako jsou Erasmus+, Kreativní Evropa, Evropský sbor solidarity.

„V případě, že prostředky v programech určených na vzdělávání a kulturu nebudou navýšeny, budou se muset rušit nové i stávající činnosti v programech Erasmus nebo Kreativní Evropa. Část prostředků z balíčku obnovy by v členských zemích měla jít na vzdělání  jako investice do digitálního vybavení škol pro distanční vzdělávání,“ vysvětluje Michaela Šojdrová.

„Převážná většina (90%) prostředků z fondu obnovy půjde rovnou do státních rozpočtů a o prioritách budou rozhodovat vlády. Bude důležité zabezpečit, aby např. v případě České republiky tyto prostředky nečerpaly především podniky jako je Agrofert,“ dodává.

EPP v tomto ohledu upozorňuje na to, že podmínka právního státu je v současném znění dohody příliš vágní a je důležité se dohodnout na jasnější formulaci, která bude ctít Smlouvy EU a chránit evropské finance. 


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign