Erasmus+: Návrh Charlese Michela je špatnou zprávou pro mladé lidi

Čtvrtek 16. 7. 2020, Michaela Šojdrová

Zítra se v Bruselu  osobně setkají vedoucí představitelé EU, aby na mimořádném zasedání Evropské rady jednali o plánu na podporu oživení v reakci na krizi COVID-19 a o novém dlouhodobém rozpočtu EU.

Nejnovější návrh předsedy Rady Charlese Michela snižuje financování programů Erasmus+ a Evropského sboru solidarity.  Rada navrhuje  seškrtat jediné programy určené výhradně pro mladé lidi ještě více než navrhla Evropská komise.

Plán na záchranu evropské ekonomiky má přitom název „Příští generace EU“ a podstatné snížení financování jediných programů, které podporují vzdělání a pracovní zkušenosti mladých lidí jsou logicky zcela v rozporu s myšlenkou tohoto plánu.   

V dobách, kdy byl předsedou vlády Belgie, Charles Michel veřejně požadoval „desetkrát větší Erasmus“ a rozpočet zaměřený na mladé lidi. Nyní navrhuje rozpočtový kompromis pro Erasmus+ a Evropský sbor solidarity, který již velmi nízký návrh Komise, ještě snižuje.  

Doba se sice změnila a EU teď čelí nečekané krizi, kterou nikdo nečekal ani nezavinil. Fakt, že investice do mladých lidí je investicí do budoucna se nezmění nikdy.

U programu Erasmus + je  pro Evropský parlament jasnou prioritou rozšířit přístup k hlavním činnostem a učinit program inkluzivnějším. S návrhem rozpočtu, který je o 20 procent nižší než návrh Komise z roku 2018 a o 48 procent nižší než návrh Evropského parlamentu, nebude možné financovat „Evropské univerzity“ nebo rozvoj pedagogů v oblasti odborného vzdělávání a přípravy.

Jediný závěr a vzkaz hlavám států EU  je - zkuste to znovu a vytvořte rozpočet, který bude opravdu pro příští generaci EU.

Fakta:

Ve srovnání s původním návrhem Komise z roku 2018, představuje revidovaný návrh z května 2020 (při  cenách z roku  2018)  snížení financování Evropského sboru solidarity o 20 procent, programu Kreativní Evropa o 13 procent a Erasmu+ o 7 procent.

V dalším návrhu, který předložil předseda Rady Charles Michel dne 10. července 2020, před jednáních vedoucích představiteli EU, je financování programu Erasmus+ sníženo o dalších 14 procent.

Tisková zpráva Výboru pro kulturu a vzdělávání Evropského parlamentu je k dispozici zde.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign