Hagia Sofia: Prohlášení k dekretu prezidenta Erdogana

Úterý 14. 7. 2020,

Výbor pro kulturu a vzdělávání Evropského parlamentu (CULT) rozhodně protestuje proti rozhodnutí transformovat chrám Hagia Sofia na na mešitu. Tato památka je součástí našeho křesťanského a světového dědictví a turecká vláda popírá její kulturní hodnotu pro miliony lidí na celém světě.

"Prezident Recep Tayyip Erdogan vydal minulý pátek nařízení, podle kterého by se chrám Hagia Sofia měl přeměnit na mešitu poté, co byla 85 let muzeem.

Erdogan svým rozhodnutím pobouřil mezinárodní komunitu, včetně organizace UNESCO a institucí EU. Ve výboru CULT jsem iniciovala výzvu, ve které žádáme tureckého prezidenta, aby neměnil status této památky. Stejnou výzvu přednesli ministři zahraničí EU.

Hagia Sofia je nádherná monumentální stavba, místo světového kulturního dědictví, kterého si váží křesťané i muslimové, pro její náboženský význam. Nepatří jen Turecku, patří celému lidstvu.

Posledních 85 let sloužila jako kulturní památka, jako muzeum, byla symbolem mezináboženského a mezikulturního dialogu. Status Hagie Sofie jako muzea byl pro mne důkazem toho, že Turecko, ač většinově muslimské, bylo schopno mít sekulární stát, který zaručoval svobodu vyznání. Nyní Erdogan učinil další krok odklánějící Turecko od toho sekularismu směrem k populismu.

Navíc zde hrozí, že při přeměně chrámů na mešitu bude odstraněna výzdoba z raného křesťanství, což by znamenalo vyškrtnutí památky ze seznamu světového dědictví UNESCO, " prohlásila Michaela Šojdrová, koordinátorka poslaneckého klubu Evropské lidové strany ve výboru CULT.

Galerie:

Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament