Erasmus Brexit přežije

Čtvrtek 3. 6. 2021,

Populární program Erasmus+ představuje jeden z nejpřímějších a nejsrozumitelnějších benefitů Evropské unie. V květnu jsme schválili rozpočet 28 miliard EUR na další sedmileté období a je šance, že se do programu zapojí až 12 milionů účastníků. Poprvé v historii bohužel bez účasti Velké Británie.

 

Britský premiér Boris Johnson na konci roku 2020 oznámil, že Velká Británie se nakonec rozhodla zcela opustit program Erasmus+ a nahradit ho národní verzí zaměřenou na země Commonwealthu. Pro studenty i pedagogy na obou stranách kanálu La Manche je to jeden z nejbolestivějších dopadů Brexitu.  

Erasmus není jen pro vysokoškoláky. Nabízí hodně příležitostí i pro žáky základních a středních škol, včetně učňů a také pro učitele všech stupňů škol. Dlouhodobě má jednu velkou vadu – nedokáže uspokojit všechny zájemce. Proto jsme jako Evropský parlament volali pro ztrojnásobení jeho rozpočtu. Kompromisní rozpočet je nakonec přijatelný, ale   osobně vidím dlouhodobý cíl tohoto programu v jeho zvětšení, aby se do něj mohl zapojit každý žák a každý budoucí učitel.

Od svého zavedení v roce 1987 vyslal Erasmus miliony lidí do zahraničí na studijní stáže, pracovní stáže nebo praxi. Ročně se programu účastní asi 200 000 mladých lidí. Absolventi rádi vzpomínají na zkušenost, kterou považují za nejhmatatelnější formu evropské integrace, na objevování nových kultur, studium jazyků, budování kontaktů a přátelství. Erasmus využívala i polovina britských studentů, která studovala v zahraničí.

Spojené království Velké Británie a Skotska patřilo mezi nejnavštěvovanější země českých účastníků Erasmu. Britské univerzity patří dodnes k těm nejoblíbenějším destinacím díky své kvalitě a významu angličtiny.

Rozhodnutí britské vlády je podle univerzitních pedagogů z Walesu a Skotska krátkozraké. Snaží se najít náhradu taky mimo jiné tak, že se spojili se mnou a dalšími europoslanci z Výboru pro kulturu a vzdělávání Evropského parlamentu. Mám pro ně pochopení, ale především vím, jak je pro nás důležité, aby naši studenti mohli nadále studovat v Británii. Proto jsem iniciovala debatu s Komisí a dalšími stranami na téma možného zapojení skotských univerzit do programu Erasmus+ na základě platného či pozměněného nařízení o programu. Věřím, že nakonec se najde řešení, které bude funkční i pro Wales a možná i pro univerzity v Anglii.

V každém případě Erasmu + Brexit přežije a věřím, že v budoucnosti se znovu stane přitažlivým i pro Velkou Británii. Vždyť spolupráce je lepší než separace.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign