Vysílací práva na EURO 2020 pro televizi Belsat

Čtvrtek 10. 6. 2021, Michaela Šojdrová

Tento týden jsme schválili usnesení o Bělorusku. Je to již několikáté od začátku protestů a dalo by se říci, že proti Lukašenkově režimu nic nefunguje. Ale toto usnesení obsahuje řadu dobrých myšlenek, jak režim zasáhnout na citlivých místech. Vyzýváme v něm k jasné odpovědi EU na pokračující represe Alexandra Lukašenka vůči jakýmkoliv odpůrcům jeho režimu.  Na únos letadla s Ramanem Pratasevičem na palubě Evropský parlament reaguje požadavkem mezinárodního vyšetření tohoto incidentu a zavedením dalších sankcí.

Na poslední chvíli se nám podařilo do rezoluce prosadit i výzvu k odebrání vysílacích práv Evropské ligy UEFA na fotbalový turnaj EURO 2020 státní běloruské televizi TVR.

Tato televize je hlásná trouba propagandy a UEFA by se s ní neměla takto spojovat. Navíc bude mít státní televize z šampionátu velké zisky. Nechceme ale Bělorusy o fotbal připravit. Navrhujeme, aby UEFA vysílací práva k šampionátu zdarma převedla na z Polska vysílající nezávislou televizi Belsat. Tak by se k milionům Bělorusů mohly spolu s fotbalem šířit i nezávislé a pravdivé informace o represích režimu.

Od srpna 2021 opustilo Bělorusko už 14.000 lidí. Lukašenko používá stalinistické metody pro doznávání politických vězňů k vlastním zločinům. U nás se takto doznávali po krutém mučení vězni v 50.letech.  Ze záběrů rozhovoru se zatčeným disidentem Ramanem Pratasevičem mrazí. Sebevědomý kritik režimu se v něm najednou vyznává z obdivu k Lukašenkovi. Důležitější je to, co není vyřčeno.

Vůči diktátorským režimům musíme být neústupní, a to i přesto, že se nám často může zdát, že sankce a výzvy se míjejí účinkem. Na zločiny proti lidskosti musí Evropská unie vůči Lukašenkovi  a jeho represivní politice  reagovat  nekompromisně a jednotně. Pokud únos letadla a zejména mučení vězňů nechá Unie bez odpovědi, zničí tím svojí kredibilitu a nechá otevřené pole působnosti pro další diktátory, včetně prezidenta Putina.  EU musí přijmout cílené sankce jak proti Lukašenkovi, jeho vládě, tak vůči společnostem, které svými výnosy financují běloruský režim.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign