Projev ke "zprávě Matić"

Čtvrtek 24. 6. 2021, Michaela Šojdrová

Usnesení Sexuální a reprodukční zdraví a práva v EU v rámci zdraví žen, o kterém hlasoval  Evropský parlament, se ukázalo být  rozporuplné, toxické a rozděluje jak europoslance, tak celou společnost. Dovoluji publikovat text svého příspěvku do debaty na plénu v Bruselu. 

 

 

 

Dámy a pánové,

Zpráva o stavu sexuálního a reprodukčního zdraví je provokativní, zavádějící,  ale také nebezpečná.  Proto by měla být zamítnuta.

 

Lidé nerozumí tomu, proč Evropský parlament tak silně podporuje potraty,

proč odmítá svobodu svědomí pro  zdravotníky,

proč diktuje členským státům jejich rodinnou politiku,

jednoduše proč   nerespektuje princip subsidiarity.

Tato zpráva je velmi nebezpečná tím, že vyvolává u občanů mylný dojem, že existuji sexuální a reprodukční práva na úrovni lidských práv, že potrat je lidským právem a že EU má občanům pomáhat v zajišťování těchto práv.  Jde o klamání občanů.

Potrat není lidským právem, naopak, existuje právo na život a zásadní kompetence ve zdravotnické a rodinné i vzdělávací politice májí členské státy.

Prosím kolegyně a kolegové, řešme zásadní problémy,  vždyť  EU pravě prošla  krizí po pandemii a lidé potřebují cítit, že řešíme jejich skutečné problémy a neplýtváme časem na nesmysly.

Usnesení bylo přijato ( 378 europoslanců hlasovalo pro, 255 proti, 42 se zdrželo). Celý text usnesení je k přečtení zde. 


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign