Zkušenosti chovatelů prasat v ČR a v Nizozemsku

Středa 30. 6. 2021,

Nic není tak jednoduché, jak to na první pohled vypadá. Ani v ČR ani v Nizozemsku nemají chovatelé vepřů na růžích ustláno. Pro občany žijící v okolí vepřínů je největším problémem zápach. Jak ukázaly příklady z praxe, existuje dobré řešení v podobě kvalitních praček vzduchu.  Chovatelé vepřů musí řešit mnoho dalších problémů, jako jsou dobré životní podmínky zvířat, dostatek vody i nejisté výkupní ceny a vyvážení kejdy.  

Jsem moc ráda, že se mi podařilo zorganizovat online setkání chovatelů prasat z ČR a Nizozemska, na které se připojili i zástupci obcí a zemědělských organizací.  EU se připravuje na novou Společnou zemědělskou politiku SZP 2023–2027 i legislativu, která by měla přispět ke zlepšení životních podmínek hospodářských zvířat od roku 2027. Chovatelé z ČR se na mě jako členku Zemědělského výboru EP obracejí s problémy ohledně nízké výkupní ceny a dovozu levnějšího vepřového masa, ale také s dotazy, jak získat prostředky na zlepšení životních podmínek hospodářských zvířat.

Pokud chceme, aby Česká republika opět zvýšila svoji soběstačnost v produkci vepřového masa ze současných necelých 50 procent, budeme se muset ohlížet po příkladech dobré praxe a změnit strategii.  Musíme podpořit větší i menší chovatele, od investic, až po zajištění odbytu u regionálních zpracovatelů. 

Velmi mě inspirovala návštěva vepřína v Unčovicích, který se umí dobře postarat o životní podmínky zvířat i obyvatel žijících jen několik set metrů od vepřína. O tom, jak v Unčovicích využívají dešťovku na provoz praček vzduchu, jejichž provoz je hodně náročný na spotřebu vody a v čem je si podobný i odlišný s vepříny nedaleko nizozemského Amsterdamu se můžete dozvědět ze záznamu webináře.

Děkuji všem účastníkům webináře z ČR a Nizozemska o chovu prasat, který nebyl jen o zápachu a pračkách vzduchu. Byl hlavně o tom, že bychom neměli rozdělovat farmáře na velké či malé, ale především podle kvality jejich práce a podle toho je také podporovat. 


Galerie:


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign