EU rozpočet a střet zájmů Andreje Babiše

Úterý 18. 5. 2021,

Společně s ostatními českými poslanci Čeští v poslaneckém klubu Evropské lidové strany jsme během diskuse s Komisí o střetu zájmů Andreje Babiše varovali před možnými vážnými dopady pokračujícího porušování pravidel českými orgány na občany a ekonomiku.

Přepis diskuse je k dispozici zde.)

Výdaje na zemědělství tvoří největší část evropského rozpočtu a nedostatek transparentnosti a korupce v oblasti zemědělských dotacích komplikují přípravu rozpočtu Společné zemědělské politiky. Jde o 270 miliard EUR na dalších pět let a o problematice zneužívání EU fondů v zemědělství a nástrojích na jeho ochranu napsal např. deník Politico zde.

Musíme zabránit opakování situace, kdy agrobaroni získávají až několik desítek milionů eur ročně na dotacích, které mají podporovat zejména malé a střední zemědělce. Proto v zemědělském výboru prosazujeme tzv. zastropování zemědělských dotací. Tedy nastavení limitu pro jednotlivé zemědělské podniky. Podporuji pozici přijatou parlamentem o povinném zastropování na úrovni maximálně 500 000 eur ročně pro jednotlivý podnik.

Pro představu podniky v jednom ze svěřeneckých fondů Andreje Babiše za rok 2019 získali dotaci víc než 30 miliónů eur na přímých platbách. Toto je pouze část peněz, kterou podniky ve svěřeneckém fondu Andreje Babiše čerpají ze společné zemědělské politiky. Nejsou v nich započítány nenárokové dotace jako například ty, za které bylo postavené Čapí hnízdo. Výsledný souhrn všech dotací se bude pohybovat mnohem výše.

Bohužel jak je svět světem, vždycky tady byla snaha o obcházení pravidel a přisvojování si peněz, na které není nárok, a nevyhýbá se to ani těm největším podnikatelům a vysokým politikům.

Případ českého premiéra Andreje Babiše se stává již takovou případovou studií. Evropská unie přijala několik opatření proti zneužívání evropského rozpočtu, jednak finanční nařízení o střetu zájmů, a pak nařízení o podmíněnosti čerpání evropského rozpočtu. Andrej Babiš s těmito opatřeními v pozici premiéra vyslovil souhlas. Jak by ne. Ani on si totiž jistě nepřeje, aby prostředky z daní jeho firem, které z evropských fondů těží, zneužíval nějaký jiný premiér.

 

Tisková zpráva frakce EPP. 


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign