Rusko: Alexej Navalnyj, Ukrajina a útok v České republice

Středa 28. 4. 2021,

Projev v Evropském parlamentu

Uplynulo 35 let od tragédie v Černobylu. Rusko tehdy o havárii mlčelo, obětovalo tisíce lidí, životy a zdraví na oltář svého režimu.  Tehdy Evropa vystřízlivěla a pochopila podstatu sovětského režimu. Nyní snad v EU vystřízlivěli i poslední zastánci myšlenky, že s Putinovým režimem lze spolupracovat.  

Vlastně teprve zveřejnění informací o tom, že za výbuchem v muničním skladu ve Vrběticích stojí ruské tajné služby, donutilo také českou vládu přehodnotit návrh na osloveni ruského Rosatomu pro účast v tendru na dostavbu naší jaderné elektrárny.

Debata a usnesení o Rusku v Evropském parlamentu ukazují na to, že operace ruských tajných služeb se nevyhýbají žádné zemi, včetně České republiky. A my chceme říct jasně, že na našem území se budeme chovat podle našeho a evropského práva. Rusko nesmí ničit náš, ani bulharský majetek a zabíjet naše nebo jiné evropské občany. Rusko zatím nebylo reálně potrestáno za své teroristické útoky. Rodiny obětí i obyvatelé Vrbětic a okolních obcí si zaslouží spravedlnost.

Jasně vidíme, že Kreml své aktivity stupňuje vůči Ukrajině, vůči opozici doma i vůči jiným evropským zemím, buď formou hackerských útoků, desinformační kampaní či přímo státní teroristickou akcí, jako je případ České republiky.

V civilizované Evropě je útok na jednoho útokem proti všem.  Vždyť časovačem odpálená munice mohla vybuchnout kdekoli jinde po cestě, a zabít stovky lidí kdekoli, třeba v Maďarsku, Bulharsku.

Vážíme si solidarity, kterou projevujete zde v Evropském parlamentu, ale i v rámci EU a NATO. Řešení vidíme ve společném a koordinovaném postupu. Teď máme možnost ukázat lidem sílu našeho spojenectví.  To je zbraň, které Putin rozumí.  

Řekněme lidem pravdu o tom, že na rukou prezidenta Putina je krev nevinných obětí.  A pokud nezasáhneme, bude prolita i další. I život Alexeje Navalného je v ohrožení.

 


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign