Ruské vměšování

Úterý 20. 4. 2021, Michaela Šojdrová

Právě skončilo parlamentní shromáždění Euronest (EU a země Východního partnerství). Východní partnerství by mělo být jasnou prioritou českého předsednictví Rady EU příští rok. Země Východního partnerství mají dlouhodobou zkušenost s ruským tlakem a vměšováním, nejvíce pochopitelně Ukrajina. ČR je také cílem ruského útoku a vlivů. V tomto jsme na jedné lodi. My ale máme to štěstí, že jsme v EU a NATO.

Bohužel český premiér akci Ruska na našem území nejprve bagatelizoval a dělal z něj jen útok na majetek.Na vágní žádost o solidaritu, dostala ČR od spojenců vágní podporu. Připomíná to situaci v srpnu 1968, kdy vláda ČSSR nechtěla, aby se invaze projednávala v OSN.

Spolu s kolegy, českými poslanci v Evropské lidové straně, jsem požádala , aby téma ruského útoku v ČR bylo předmětem jednání Evropského parlamentu.  Dostalo se nám podpory, diskuse bude spojena  s eskalací  Ruských zásahů na Ukrajině a vůči Navalnému, kterému jde v těchto dnech o život. .

Ukrajina, Moldavsko, Gruzie, Arménie bojují o demokracii, právní stát, přiblížení k EU. Čelí proruským silám u sebe doma, které mají bohužel ještě větší dosah než proruský lobbing našeho prezidenta a jeho poradců. V tomto to mají ještě těžší. Musíme je maximálně podpořit. To se týká i boje proti COVID-19. EU sice nemá dost vakcín sama pro sebe. Ale země jako Ukrajina jsou na tom ještě hůře a potřebují, abychom jim pomohli. Je to i otázka reputace EU v těchto zemích, které budou jinak závislí na Číně, což není v našem zájmu.

Situace v Bělorusku a Ázerbájdžánu je zoufalá. Bělorusové neustali v mobilizaci a odporu, ale změna režimu je běh na dlouhou trať. Na setkání Euronest vystoupila i Světlana Tichanovská, která reprezentuje Bělorusko, zatímco představitelé Lukašenkova režimu se tohoto shromáždění neúčastní. Tichanovská zopakovala nabídku režimu k dialogu, pod podmínkou propuštění politických vězňů a zorganizování skutečně svobodných voleb.

Režim v Baku je nyní na koni po vyhrané válce v Náhorním Karabachu. Prezident Alijev díky válce mohl přesměrovat pozornost od své diktatury a omezování svobod k vypjatému nacionalismu, jehož nestvůrným projevem je muzeum v Baku s figurínami mrtvých arménských vojáků.

Ruské vměšování a snaha ovládat jiné není nový fenomén, ale nyní nabral na síle. Co by na to řekl Karel Havlíček Borovský? Kdysi totiž velmi trefně napsal: „Rusové rádi nazývají všechno ruské slovanským, aby pak mohli tvrdit, že všechno slovanské je ruské“. ČR potřebuje podporu svých spojenců a musí si o ni umět říct. A měla by prosazovat podporu východních partnerů, kteří vidí svoji budoucnost v EU. Právě tím víc se Rusko soustředí na jejich destabilizaci. Příští summit Východního partnerství budou nakonec organizovat Slovinci, ale naše role by měla být také viditelná, vždyť jsme stáli u zrodu této důležité iniciativy.                                               


Galerie:


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign