Konec doby "klecové"

Čtvrtek 15. 4. 2021,

Upřímně se přiznávám, že ještě před rokem jsem nevěděla o tom, že takzvané obohacené klecové chovy nosnic nejsou ničím jiným než týráním slepic. Jak jinak nazvat plochu 25x30, kterou má jedna nosnice k dispozici. Životní plocha je jen o trochu větší než list papíru A4. Přesto, že mají nosnice k dispozici hnízdo, bidýlko, podklad s materiálem k popelení a vybavení na obrušování drápů, jim pochopitelně klec neposkytuje dostatečný prostor k pohybu. Obohacené klece představují jen menší zlo než konvenční klece.

Řada politiků, si stejně jako já neuvědomuje, v jakých podmínkách ještě dnes žijí miliony zvířat: slepic, králíků, prasat. V roce 2019 se v EU chovalo celkem 365 milionů nosnic, z toho polovina v klecích.

Jako členka zemědělského výboru Evropského parlamentu (AGRI) jsem se rozhodla aktivně podporovat zlepšení životních podmínek hospodářských zvířat. Jednak chci podpořit Evropskou občanskou iniciativu „The End of Cage age“, která požaduje ukončení klecových chovů hospodářských zvířat. Zapojila jsem se také do kampaně za zlepšení životních podmínek zvířat „No Animal Left Behind“ (volný překlad by asi zněl žádné zvíře nesmí být zapomenuto) a zejména jsem se stala stínovou zpravodajkou Zprávy Evropského parlamentu o implementaci dobrých životních podmínek u hospodářských zvířat („Implementation Report on “On-Farm Animal Welfare”).

Považuji za velmi dobrý signál, že k ukončení klecových chovů a za zlepšení životních podmínek zvířat se hlásí nejen samotní občané, ale i obchodní řetězce, nebo i velké firmy (jako je například Nestlé, Mondelez nebo Ikea). Evropskou občanskou iniciativu „Konec doby klecové“ podepsalo více než 1,6 milionů občanů, 140 vědců, 170 firem.

Chov zvířat v obohacených klecích, kde zvířata nemohou vykonávat své běžné chování jakým je chůze, skákání, rozvírání křídel a podobné, je týrání, zvířat. Pokud nám záleží na tom, co jíme a jak se staráme o životní prostředí, mělo by nám záležet i na podmínkách, ve kterých jsou zvířata chovány. V rámci nové evropské politiky Green Deal se musíme věnovat i této otázce.

Je jasné, že ke zlepšení životních podmínek zvířat musí dojít. Je také jasné, že to bude něco stát a významně to ovlivní evropské zemědělce. Vzhledem k pravidlům na vnitřním trhu EU je nezbytné mít společný základní standard, který vytvoří srovnatelné podmínky pro všechny chovatele v EU. 

Aby se naši zemědělci s touto změnou vyrovnali a přitom zlepšili podmínky pro chov zvířat,  musí být v rámci EU splněny dvě podmínky: EU musí finančně podpořit přechod klecových chovů na jiné alternativy. Musíme zakázat dovoz vajec, čerstvých i sušených,  případně masa, či jiných produktů z chovů z třetích zemí, které neaplikují stejné standardy jako evropští zemědělci.

Děkuji všem občanům, kterým není lhostejné, v jakých podmínkách žijí chovaná zvířata a za zlepšení jejich životních podmínek jsou ochotni si připlatit.

Děkuji také těm zemědělcům, kteří již dnes chovají zvířata v příznivých podmínkách a ukazují nám, že je to možné. Věřím, že to bude platit brzy i pro všechny chovatele.

 


Galerie:


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign