Europoslankyně o Ukrajině: Platit musejí dohody

Středa 4. 3. 2015,

Kroměřížský deník dnes přinesl pohled Michaely Šojdrové na řešení současné krize na Ukrajině. Důležité je podle europoslankyně dodržování příměří a naplňování uzavřených dohod. Ukrajina potřebuje humanitární i strukturální pomoc, Rusko pak ujištění, že změna jeho postoje uvolní současné sankce.


   

 

Dvě političky z Kroměřížska hledají pro Deník šanci na řešení krize

Je to především tragédie a obrovské neštěstí pro celou zemi: tak hodnotily na žádost Deníku obě kroměřížské europoslankyně konflikt na Ukrajině, který trvá už prakticky rok. Nepokoje během politické krize přerostly loni v březnu v ozbrojený konflikt a válka na východní Ukrajině si do dnešního dne vyžádala už stovky životů. Lidovecká poslankyně Evropského parlamentu Michaela Šojdrová přirovnává konflikt na Ukrajině k válce, která se v devadesátých letech odehrávala v zemích bývalé Jugoslávie. Zatímco hlavními důvody tehdejšího konfliktu byly narůstající neshody mezi jednotlivými republikami a autonomními oblastmi socialistické federace a zhoršující se hospodářská krize, na Ukrajině podle ní sehrává velkou roli Rusko. „Vojenskou anexí Krymu konflikt ještě více eskalovalo. Myslím, že prezident Putin se snaží svými kroky léčit trauma z rozpadu Sovětského svazu. Ostatně, rozpad SSSR označil jako nejtragičtější geopolitickou událost 20. století,“ připomněla Michaela Šojdrová. Kácení soch Lenina na Ukrajině po více než dvaceti letech od pádu komunismu podle ní vypovídá o tom, kam chtějí běžní Ukrajinci směřovat. „Pro Putina, kterému se stýská po údajných zlatých sovětských časech, to je jistě frustrující, nicméně odpovědná mocnost by se takto nikdy chovat neměla. Válka není řešením,“ tvrdí europoslankyně. Celou záležitost by podle ní pomohlo vyřešit dodržování příměří a plnění sjednaných dohod. A v tom s ní ostatně souhlasí i její kolegyně z Evropského parlamentu, druhá kroměřížská europoslankyně Olga Sehnalová (ČSSD). „Nyní je zejména důležité, aby byly dodržovány dohody z Minsku a nedocházelo k dalším lidským ztrátám na obou stranách. Cesta k míru a obnovení důvěry musí být založena na garanci územní integrity Ukrajiny a respektu k právům ruské menšiny,“ řekla Olga Sehnalová pro Deník.

Platit musejí dohody, shodly se poslankyně

Chtějí­li podle sociálnědemokratické europoslynkyně všechny strany mír, pak musí dojít k politické dohodě, která bude tyto principy respektovat. Právě to je ale podle Michaely Šojdrové jeden z dalších problémů: nemyslí si totiž, že by o stabilitu tamního regionu usilovaly všechny zúčastněné strany sporu. „Obávám se, že tomu tak momentálně není,“ konstatovala. 

Humanitární pomoc? Lze udělat i víc, míní Šojdrová.

Podle ní by mohly situaci napomoci mírové sbory OSN. „Ukrajina potřebuje pomoc humanitární i strukturální, Rusko pak ujištění, že pokud ustoupí od agresivní politiky, budou sankce uvalené na tuto zemi uvolněny,“ dodala. Česká republika nedávno vyslala do oblasti humanitární pomoc, přesto si politička myslí, že lze udělat více: ukrajinské téma je podle ní také v Evropském parlamentu hodně živé. „Na podzim jsme podpořili uzavření Asociační dohody EU a Ukrajiny, nedávno jsme vyzvali komisi ke zvýšené aktivitě v otázce podpory Ukrajinců,“ vyjmenovává europoslankyně. Sama prý pak na podzim jednala v Kyjevě se zástupci vysokých škol a parlamentu a pomáhá zprostředkovávat misi odborníků, která pomůže s reformou ukrajinského vzdělávacího systému. „Soudím, že právě kvalitní vzdělávání je klíčem k větší svobodě i odpovědnosti, a může tak v delším časovém horizontu i pomoci ke smíru na Ukrajině,“ uzavřela Michaela Šojdrová.

 

Autoři: Soňa Ličková, Lukáš Pařenica


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign