Evropský parlament nevyužil šanci k podpoře skutečné rovnosti žen a mužů

Úterý 10. 3. 2015,

Europoslanci dnes schválili „Zprávu o pokroku v oblasti rovnosti žen a mužů v EU“. Namísto věcné debaty, jak ženám a rodinám skutečně pomáhat, zvolil parlament cestu deklarativní zprávy bez konkrétních praktických řešení.

zdroj: psychologies.co.uk

zdroj: psychologies.co.uk

„Zpráva se zabývá tématy, kterými se zabývat nemá - právem na potraty či antikoncepcí. Naopak nedostatečně zdůrazňuje opatření ke slaďování rodičovské role s profesním životem či péči o matky a podporu rodin v Evropě,“ uvádí ke zprávě europoslankyně Michaela Šojdrová.

Zpráva, která má pouze doporučující povahu, měla být v prvé řadě reakcí Evropského parlamentu na hodnotící zprávu Komise o pokroku v EU v oblasti rovnosti žen a mužů.

Tyto pravidelné zprávy ukazují důležité trendy a jsou vítaným zdroje informací.

„Data ukazují, že některé trendy jsou pozitivní. Například míra zaměstnanosti žen se od roku 2002 zvýšila z 58 na 63 %, k čemuž pomohlo i financování ze strany EU. Přetrvávají však i významné problémy, na které se musíme prioritně zaměřit. Přestože jsou ženy mezi absolventy vysokých škol zastoupeny 60 %, jejich odměna za hodinu práce je stále o 16 % nižší než u mužů. Také platí, že ženy mají v průměru o 39 % nižší penze než muži,“ upozorňuje Šojdrová.

Výsledný materiál připravený Europarlamentem ve výsledné podobě zasahuje do oblastí, které Evropské unii nepřísluší.

„Parlament by neměl zasahovat do otázek svědomí a do oblastí, jež jsou výlučnou pravomocí členských států. Vzhledem k tomu, že patřičné pozměňovací návrhy upravující tuto skutečnost nebyly přijaty, nemohla jsem zprávu jako celek podpořit, přestože některé její body mohou být pro členské státy inspirující,“ uzavírá europoslankyně.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign