Evropa na trpící Iráčany nezapomíná

Středa 10. 9. 2014, Michaela Šojdrová

Během posledních měsíců se bezpečnostní a humanitární situace v Iráku prudce zhoršila a zejména místní křesťané patří k těm nejohroženějším a nejvíce postiženým. Evropské unii není tento stav lhostejný, a proto ještě zintenzivnila svoji dosavadní finanční i materiální pomoc postiženým oblastem. Evropský parlament však bude moci v brzké době podpořit irácké křesťany i symbolicky – udělením prestižní Sacharovovy ceny.

Podpisem jsem podpořila mosulského arcibiskupa Yohanna Petros Mouchezdroj obrázku: voiceofthepersecuted.wordpress.com

Podpisem jsem podpořila mosulského arcibiskupa Yohanna Petros Mouche
zdroj obrázku: voiceofthepersecuted.wordpress.com

Právě v těchto dnech totiž probíhá nominace na tradiční ocenění, které Evropský parlament uděluje již od roku 1988 osobnostem či organizacím za jejich přínos na poli lidských práv a základních lidských svobod. Není bez zajímavosti, že historicky druhým držitelem ceny pojmenované pod držiteli Nobelovy ceny míru bojovníkovi za lidská práva Andreji Sacharovovi se v roce 1989 stal i Alexander Dubček.

Je mi ctí, že jsem se mohla svým podpisem připojit k podpoře mosulského arcibiskupa Yohanna Petros Mouche a byla bych velmi ráda, pokud by se nakonec laureátem pro rok 2014 v zastoupení iráckých křesťanů stal! Udělení ceny by zcela jistě ještě více upřelo pozornost světa na těžce zkoušenou a systematicky likvidovanou komunitu, která v Iráku tradičně žila a nyní s vypětím věch sil ještě přežívá.

Iráčtí křesťané jsou omezováni v těch nejzákladnějších lidských právech, není jim dovoleno svobodně vyznávat vlastní víru, jsou vyháněni ze svých domovů a měst a stávají se z nich uprchlíci plně závislí na vnější pomoci, tedy i pomoci Evropské unie. Yohanna Petros Mouche věnuje uprchlíkům a obraně jejich základních práv všechny své síly, svůj čas i energii. Pevně věřím, že se nám nejen podaří sehnat 40 podpisů poslanců nutných k nominaci, ale že se nám podaří přesvědčit i celý Evropský parlament, že iráčtí křesťané si jeho morální podporu zaslouží!

Evropská komise od počátku tohoto roku svoji pomoc v Iráku více než zčtyřnásobila, z původní hodnoty 4 milionů na 17 milionů eur. Od začátku srpna celková unijní pomoc zahrnující prostředky Evropské komise a členských států přesáhla 40 milionů eur. Komise navíc posílila svoji humanitární přítomnost zřízením vlastní kanceláře v Irbílu a situaci na místě monitoruje a koordinuje pomoc. Svojí diplomatickou misí je všem těmto aktivitám nápomocna také velvyslankyně EU v Iráku Jana Hybášková. Všichni, kteří si kladou otázku, co můžeme pro záchranu Iráčanů udělat, je toto snad alespoň trochu povzbudivou zprávou o tom, že EU na ně nezapomíná.

Upravená verze tohoto článku vyšla i v aktuálním čísle Katolického týdeníku


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign