Obsah dobrý, forma sporná

Čtvrtek 11. 9. 2014, Michaela Šojdrová

Myslím si, že portfolio nové české eurokomisařky není z širšího celoevropského pohledu prohrou. Důležitost agendy totiž nelze posuzovat jen objemem "kontrolovaných" peněz, jak se domnívají někteří naši politici.

zdroj obrázku: france24.com

zdroj obrázku: france24.com

Moje předchůdkyně Zuzana Roithová se věnovala problematice ochrany spotřebitele velmi intenzivně a ukázala, jak nám může být v tomto ohledu Unie prospěšná. Z pozice komisařky pak bude šance ukázat přirozeně opatrným Čechům to lepší z EU daleko snazší. Pokud Jean Claude Juncker volil i s tímto úmyslem, nevolil špatně.

Odpovědnost za justici, ale i vyjednávání s USA v řadě citlivých otázek a k tomu ještě záležitosti ženské rovnoprávnosti rovněž ukazují důvěru ve schopnosti a pracovitost Věry Jourové. Neváhám tvrdit, že i v Komisi platí, že ženy dostávají odpovědné a náročné úkoly.

Vadí mi však to, že ještě hodinu před oznámením složení komise bylo portfolio naší komisařky jiné a všichni jsme nakonec byli postaveni před hotovou věc. Jakoby předsedovi komise Česká republika ani nestála za zavolání předsedovi vlády a za vysvětlení změny situace. Možná je to však jen odraz ne vždy aktivního přístupu českých vyjednavačů v posledních týdnech, když dali Junckerovi v podstatě volnou ruku.

Již daleko dříve přitom KDU-ČSL upozorňovala své partnery na skutečnost, že na jednání musíme být připraveni, musíme jasně definovat náš postoj i zájem a za ním si i stát. Jedině pak můžeme být úspěšní v Evropě i doma. Již deset let jsme součástí Unie, nicméně naše oscilace mezi zlobivým dítětem včera a dnešním poněkud lhostejným otloukánkem není, ani nemůže být šťastná.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign