Evropský parlament řešil kyberšikanu, tresty by se mohly zvyšovat

Středa 10. 5. 2023,

Možnostmi lepšího postihu kybernetické šikany v EU, včetně jejího případného označení za trestný čin, se dnes odpoledne ve Štrasburku zabývali poslanci Evropského parlamentu. Promluvila k nim také Jackie Coxová, která v Irsku zákon v tomto smyslu pomohla prosadit v reakci na sebevraždu vlastní dcery. Nicole Coxová si vzala život v 21 letech právě v důsledku kritických komentářů, poznámek a pronásledování na internetu. Na počest dívky, které rodina přezdívala Coco, tak dnes europoslanci diskutovali o možné budoucí legislativě nesoucí její jméno.

Třetina dětí v Evropě zažila nepříjemné zážitky na internetu a pandemie nemoci covid-19 to ještě zhoršila. Děti se kvůli kyberšikaně také stále častěji obrací na linky důvěry či pomoci, zaznělo v úvodu debaty mezi europoslanci.

Hold Foxové po jejím vystoupení složila česká lidovecká europoslankyně Michaela Šojdrová, která ocenila její vytrvalost a slíbila, že si jako závazek bere prosazení unijní legislativy v této otázce. "Co je trestné offline, musí být trestné i online. Vaše svědectví je důkazem pro ostatní rodiče, že se mohou bránit," dodala Šojdrová.

Lidovecká frakce EPP je v europarlamentu největší skupinou a podle její europoslankyně Frances Fitzgeraldové by měla být otázka kyberšikany řešena jako součást širší legislativy zabývající se na unijní úrovni násilím vůči ženám.

Jamie Coxoxá začala za zákon v Irsku bojovat po sebevraždě své dcery v roce 2018, když zjistila, že pronásledování na internetu není v zemi trestné. Veřejně vystupovala, začala komunikovat s dalšími rodiči s podobnými příběhy. Její kampaň zachycuje video, které se tento týden promítalo i v EP ve Štrasburku. V Irsku začal zákon trestající kyberšikanu platit v únoru 2021, například ze šíření a publikování intimních snímků bez souhlasu zobrazené osoby nyní hrozí v zemi až sedm let vězení. Právní normy, které otázku internetové šikany určitým způsobem řeší, mají také v Itálii či ve Francii.

Článek byl publikován na webu Tyden.cz.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign