Evropský parlament se zajímá, ve kterých zemích jsou křesťané pronásledovaní a jak situaci zlepšit

Pátek 23. 1. 2015,

Dodržování lidských práv i mimo hranice Evropy nás musí zajímat. Právo na život a svobodu vyznání je nedělitelné, a pokud někde lidé trpí, pak se nás to dotýká. V některých částech světa jsou právě křesťané tvrdě perzekuovaní. Jen za poslední rok jich bylo zavražděno více než čtyři tisíce. Přes tisíc kostelů pak bylo zničeno. V Evropském parlamentu tato fakta prezentovali zástupci mezinárodní organizace The Open Doors.

Tak zvaný World Watch List obsahuje padesát zemí, kde je pro křesťany život nejobtížnější. Hodnotí nejen skutečnost, že křesťané v těchto zemích nesmí projevovat veřejně své náboženství, ale také například to, kde čelí útokům, věznění, diskriminaci či zneužívání.

"Prezentovaná data ukazují, o jak rozsáhlé a dramatické pronásledování křesťanů jde. Problémy perzekuovaných křesťanů jsou i našimi problémy, musíme podpořit jejich základní právo na svobodu vyznání a důstojný život. Je důležité situaci sledovat, informovat o tom, vyzývat k nápravě a poskytovat pomoc. V každém případě je třeba burcovat svědomí zejména těch, kteří rozhodují a nesou odpovědnost. Mnozí dnes nechtějí vůbec uznat to, že právě křesťané jsou nejpronásledovanější skupinou," okomentovala smutná čísla europoslankyně Michaela Šojdrová.

Dlouhodobě nejhorší výsledky vykazuje Severní Korea, následují Somálsko a Irák. Siuace se zhoršuje také v subsaharské Africe a na Blízkém Východě. Zesílení persekuce v Iráku a Sýrii zapříčinilo zejména násilí tzv. Islámského státu, kvůli kterému odchází křesťanské obyvatelstvo pryč z této oblasti.

Celkově se za rok 2014 situace křesťanů zhoršila nejenom svou intenzitou, ale také zvýšeným počtem zemí, které uskutečňují politiku náboženské perzekuce a diskriminace.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign