Rusko zpřísňuje kontrolu nad vysokými školami

Čtvrtek 29. 1. 2015,

Na plénu Evropského parlamentu jsem upozornila na novou alarmující skutečnost ve vztazích EU a Ruska, která se silně dotýká oblasti svobody vzdělání.

Ruské Ministerstvo pro vzdělávání a vědu vydalo oficiální dokument "O činnosti velvyslanectví EU v Rusku v oblasti vzdělávání". V něm vyzývá zástupce vysokých škol k „proaktivnímu informování“ o aktivitách EU na území Ruska, které označuje za „evropskou propagandu“. My, kteří jsme zažili realitu totalitní společnosti, víme, že ruský stát chce tímto krokem získat větší kontrolu nad aktivitami škol a členy akademické obce.

Ministerstvo chce mimo jiné získávat informace o vzdělávacím programu Erasmus. Dále chce před besedami s odborníky či zástupci občanské společnosti z evropských zemí předem studenty informovat o oficiálním stanovisku ruského státu. Tyto akce totiž ruští představitelé považují za hnízdo destruktivních myšlenek, které jsou pro studenty velmi nebezpečné.

Cituji přímo z článku ruského média Izvěstija: „Množství ruských odborníků jasně říká, že cíle programu Erasmus for All se scvrkly pouze na šíření evropské propagandy a založení systému, jehož aktivisté budou následně sloužit jako pilíře podpory politiky Evropské unie v zemích, kde je tento vzdělávací program implementován."

Ano, program Erasmus posiluje evropské hodnoty jako svoboda, solidarita a spolupráce. Ne však indoktrinací, ale přirozenou cestou. Jeho účastníkům je ponechána svoboda v jejich přijímání nebo šíření.

Delegace Evropské unie v Moskvě mi potvrdila znepokojení vyslance Vygaudase Ušackase z nastalé situace. Jednostranný krok ruského ministerstva je nebezpečným signálem o omezování svobody. Studenti vždy stáli na počátku prodemokratických změn ve společnosti a ruský režim se toho zřejmě obává. Proto skutečnost, že si nyní ruský stát bere jako rukojmí své politiky mladou generaci, vypovídá o jeho současném stavu možná více, než tajné vyzbrojování guerill působících na cizím území.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign