Gender pay gap aneb rozdíly v odměňování žen a mužů

Středa 8. 3. 2017, Michaela Šojdrová

Tuto řeč jsem si připravila pro rozpravu v Evropské parlamentu na téma rozdíly v odměňování žen a mužů z 1. března 2017. Nepřišla na mne řada, ale ráda se s Vámi podělím o svůj názor na toto téma.

Rozdíly v odměňování žen a mužů existují a dovolím si konstatovat, že ještě dlouho existovat budou, pokud si neuvědomíme, že péče o děti, případně o širší domácnost, je stejně záslužnou činností jako kterákoli jiná výdělečná činnost v zaměstnání nebo v podnikání. Rozdíl v odměňování mezi ženami a muži činí v průměru v EU kolem 16 %, v ČR až 22 %. Procentní rozdíl mezi příjmem vzdělané ženy a vzdělaného muže je v mnoha profesích ještě vyšší než rozdíl v příjmech nevzdělaných.

Rozdíly mezi průměrnými příjmy mužů a žen se snižují, ale jen velmi pomalu. Při současném tempu přibližování by bylo zapotřebí ještě dalších 70 let, než by se rozdíly srovnaly. Jistě pomáhají antidiskriminační opatření, která upozorňují na rovná práva žen a mužů, pomáhá vyšší účast žen v politice i v řídících orgánech veřejné správy, firem a vzdělávacích a výzkumných institucí. Ale především na zvyšování příjmů žen má vliv snížení porodnosti.

Zkrátka za stávající situace se ženy rozhodují vzít řešení do svých rukou a pokud nechtějí žít s podprůměrnými příjmy pro sebe i své děti, pak se omezují na jedno dítě, případně žádné.

Nejvýznamnějším důvodem platových a následně penzijních rozdílů je samozřejmě nezastupitelná mateřská role ženy a péče, kterou ženy přirozeně věnují svým dětem i celé rodině. Sdílení této péče ze strany otců je jistě vhodným opatřením pro rychlejší návrat žen k profesní kariéře, ale je to opatření, které není vždy reálné a také není vždy vhodné. Jsou ženy, které chtějí být se svými malými dětmi co nejdéle, a my bychom je v tom měly spíše podpořit. Pomoc otců je velmi žádoucí, ale větinou jen dobrovolná. Proto je zapotřebí ocenit, že stále více tatínků má zájem se na rodičovské dovolené střídat.

Pokud chceme vyrovnat rozdíl příjmů žen a mužů, pak si musíme připustit, že neexistuje jen jedna cesta, tedy zaměstnanost, ale je i druhá cesta, a to je ocenění mateřské a rodičovské péče.

Řešením nespravedlivého odměňování je zohlednění žen jako matek, aby nebyly omezeny v náběhu profesní kariéry. Konkrétně je zapotřebí posílit finanční stránku jak při samotném mateřství, tak i při následném nástupu do zaměstnání. Měli bychom na to upozornit a vytvářet tlak pozitivní motivací.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign