Green Deal je dárek k Vánocům pro naše děti

Středa 11. 12. 2019, Michaela Šojdrová

Dnes jsem byla spolu s kolegy svědkyní historického okamžiku. Komise pod vedením předsedkyně Ursuly von der Leyen představila novou „Zelenou dohodu pro Evropu“ (Green Deal). Není to zelený populismus, je to plán pro celou generaci, plán ke konkrétním krokům. Tyto kroky budou vyžadovat inovace, mohou být motorem růstu, ale budou mít také své náklady. Do roku 2030 bude muset Evropa vynaložit 260 mld. EUR. Nicméně náklady, které by hospodářství a společnost nesly v případě, že bychom nedělali nic, by byly mnohem větší

V České republice nehrozí, že by nás zalila voda kvůli stoupající hladině oceánů. Naopak nám kvůli změně klimatu hrozí sucha, záplavy, invaze nových škůdců, možná i nové epidemie. Nejvíce zasaženi by byli zemědělci, což následně pocítí všichni, na svých stolech, v ledničkách a v peněženkách. Nikdo přesně neví, jaké dalekosáhle budou globální dopady změny klimatu, když jako lidstvo nebudeme nic dělat. Planeta se s tím srovná, ale my jako lidstvo možná nikoli.

Doba tedy jasně nazrála k tomu, abychom postupovali jednotně, bez ohledu na ideologii, a v zájmu našich dětí a jejich dětí. Uvědomuji si, že v Evropském parlamentu zastupuji nejen své plnoleté voliče, ale i jejich děti a vnoučata. A pro ně je tento plán nejlepším dárkem pod stromeček.

Stěžejním bodem je dosažení klimatické neutrality do roku 2050. To znamená, že Evropa nebude do atmosféry vypouštět více oxidu uhličitého, než bude schopna zachytit či neutralizovat. Již v březnu 2020 nás čeká první evropský klimatický zákon. Komise ale volí realistický postup, nikoli utopické cíle. Všechna dílčí opatření budou podléhat analýzám a dopadovým studiím.

Plán Komise počítá s podporou čisté energie (mezi ni patří i jaderná) a větším důrazem na železniční dopravu. Chystá se naplno rozjet oběhové hospodářství, omezování plýtvání se zdroji i potravinami. Je natolik komplexní, že pamatuje i na to, že klíčové je rozhodování a chování jednotlivých lidí. K tomu je potřeba vzdělání a získávání nových dovedností. A především diskuse založená na faktech a přesvědčování ostatních globálních hráčů, aby se k Evropě v jejím úsilí připojili. 

Je dobře, že toto téma tak silně uchopili křesťanští demokraté, ke kterým patří předsedkyně Komise. Pro mne je znakem důvěryhodnosti právě to, že jej představila ona, maminka sedmi dětí, které jde o jejich budoucnosti. 


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign