Lidská práva a svoboda myšlení

Úterý 10. 12. 2019,

Udílení Sacharovovy ceny je každoroční velkou událostí v Evropském parlamentu. Už samotná volba je napínavá – v rámci frakcí poslanci lobují za jednotlivé kandidáty. Pak frakce volí, poté hlasuje zahraniční výbor, a nakonec předsedové frakcí vyberou laureáta. Většinou je to poměrně dilema, protože všichni navrhovaní kandidáti by si ocenění zasloužili.

Přesně před 30 lety Sacharovu cenu obdržel Alexander Dubček. Na stránkách EP je možné shlédnout jeho tehdejší projev v EP - https://multimedia.europarl.europa.eu/fr/sakharov-prize-1989-award-ceremony-alexander-dubek---1989-slovakia-_EP071058-V_v

Loni Sacharovu cenu dostal ukrajinský dokumentarista Oleh Sencov. Tehdy byl ve vězení v Rusku. Protestovali jsme v EP i před ruskou ambasádou v Praze za jeho propuštění. Nyní je na svobodě (po výměně vězňů) a my jsme jej mohli přivítat v listopadu v Evropském parlamentu.

I letos jsme měli kvalitní kandidáty – bojovnice v Africe proti ženské obřízce, bojovníci za práva indiánu a odlesňování v Amazonii či kandidát EPP – opoziční představitel v Rusku, Alex Navalny.

Nicméně, vězněný ujgurský ekonom, Ilham Tohti, letos po právu klání vyhrál. Jeho jediným „zločinem“ bylo, že si přál lepší podmínky pro svůj lid. Kritizoval způsoby, jakým čínská vláda řešila, nebo spíš neřešila ekonomické a sociální problémy Ujgurské autonomní oblasti zvané Sin-Ťiang. Za to byl v roce 2014 odsouzen na doživotí za údajné podněcování separatismu. Je to nepochopitelné.

Dnes je situace v Ujgurské oblasti ještě mnohem horší. Číňané tam spustili ve velké systém elektronického sledování obyvatel a obnovili systém koncentračních táborů, ve kterých je internován až jeden milion obyvatel. Ujgurové mají tu „smůlu“, že jsou muslimové a Číňané se snaží světu namluvit, že jsou to vlastně muslimští teroristé. Ano, byly v minulosti případy, kdy se někteří z nich radikalizovali, ale bylo to v reakci na čínskou represi.  

Jsem ráda, že se tu setkáváme, abychom se zamysleli nad smyslem Sacharovy ceny a ochrany lidských práv. Příští týden – 10. prosince – je den lidských práv. Tento den byl dnem podpisu Všeobecné deklarace lidských práv. Na tvorbě této deklarace se výrazně podílel i jeden čínský profesor práva (prof. Čang, informace od Prof. Lomové). Text deklarace ovlivnil tím způsobem, že je skutečně univerzální a přijatelná i pro čínskou – konfuciánskou – civilizaci. Proto nesmíme polevit v tlaku na Čínu a přijmout často omílané argumenty, že Čína je natolik jiná, aby respektovala lidská práva a lidskou důstojnost. Čína to snad jednou dokáže, ale asi ne s touto současnou komunistickou garniturou.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign