Hungary Games: Bruselská aréna úspěchů i vydírání

Pátek 15. 12. 2023, Michaela Šojdrová

Viktor Orbán by se rád viděl jako posel (národní) svobody, něco jako Reprodrozd v Hunger Games. Zbytek EU (asi kromě slovenské vlády) jej ale vidí spíše jako prezidenta Snowa. Tyrana, který si uzurpuje moc a rozehrává velké „Hungary Games“ na bruselském kolbišti.  

Poslední epizoda tohoto příběhu skončila dvojznačně. Summit lídrů EU v Bruselu otevřel cestu do EU Ukrajině (a Moldavsku) schválením otevření přístupových jednání. Cena za toto pozitivní rozhodnutí je ale vysoká: v dlouhodobém horizontu by mohla znamenat ztrátu důvěryhodnosti EU, když o této věci rozhodla díky tomu, že Orbán opustil sál, a zároveň podlehla maďarskému vydírání (nebude veto výměnou za peníze z fondů EU). Tento kompromis bude rezonovat ve všech kandidátských zemích a bude využit v budoucnu v rámci přístupových jednáních především těmi vládami, které právní stát nejvíce oslabují či budou oslabovat.  

 

Maďarsko je „hladové“ po evropských fondech. Z rozpočtového balíku na fondy soudržnosti a plánu obnovy má přislíbeno dohromady 32 miliard EUR. Doposavad mu ale reálně hrozilo, že z toho balíku peněz neuvidí ani euro. Platby z plánu obnovy ve výši 10 miliard eur v grantech a půjčkách zůstávají zablokované, protože Maďarsko nesplnilo stanovené milníky. Je možné, že Maďarsku tyto peníze propadnou, protože jejich vyčerpání je spojeno s řadou podmínek a je časově omezeno do konce roku 2025. Fondy soudržnosti, nebo také strukturální fondy, jak se dříve nazývaly, mělo Maďarsko až doposavad zablokované dvojím mechanismem. Jednak nesplněním základní podmínky “dodržování Charty základních práv EU”, kvůli ohrožování nezávislosti justice, a pak na základě rozhodnutí o kondicionalitě a ochraně rozpočtu EU z konce roku 2022, kvůli nedostatkům z hlediska právního státu (pod tímto rozhodnutím je podepsán český ministr Mikuláš Bek, jako tehdejší představitel Rady EU během českého předsednictví). Evropská komise minulou středu – v souladu se svými pravomocemi takovou věc posuzovat – rozhodla o tom, že výše zmíněná základní podmínka je za Maďarsko splněná. Tím se odblokovala část peněz ve výši 10 miliard EUR, které nyní Maďarsko může čerpat na projekty z fondů EU. Jsou to prostředky z operačních programů, na které se explicitně nevztahuje rozhodnutí o ochraně rozpočtu, anebo nejsou suspendovány vlivem nesplnění jiné základní podmínky. O politické motivaci deblokačního rozhodnutí Komise a jeho návaznosti na summit Evropské rady a ukrajinskou agendu pochybuje jen málokdo. 

  

V Evropském parlamentu jsme se kolegy z Evropské lidové strany a dalšími poslaneckými kluby nad rozhodnutím Evropské komise pozastavovali. Podle Komise Maďarsko učinilo kroky, které budou garantovat nezávislost soudnictví. S tímto postojem Komise nesouhlasíme a vnímáme ho jako produkt vydírání maďarským vetem ve vztahu k Ukrajině. Maďarsko činí určité pozitivní změny, ale např. budoucí podoba klíčové instituce, Národní soudní rady, je stále nejasná. Uvolnění části peněz na základě argumentu, že Charta základních práv je v Maďarsku již dodržována je velkým políčkem pro evropské hodnoty a naši důvěryhodnost. Ukazuje to např. cestu pro Roberta Fica, který se tak o fondy pro Slovensko bát nemusí A pokud jde o Orbána, tak to vypadá, že zase není tak velký kamarád Putina, když proputinovskou protiukrajinskou kartu prodal za 10 miliard EUR. Ale nenechme se mýlit. Orbán jako prezident Snow své poslední slovo v Hungary Games ještě neřekl. Stále potřebuje odblokovat ještě téměř 22 miliard a z tohoto důvodu zatím zablokoval peníze EU pro Ukrajinu ve výši 50 miliard EUR. Vydírání bude pokračovat i v novém roce.   

 

Ty pravé “Hungary Games” vypuknou, až začne maďarské předsednictví EU v druhé polovině roku 2024. Bude to klíčová doba: nově zvolený Evropský parlament bude schvalovat novou Evropskou komisi a její agendu. Naplno se rozběhnou diskuse o novém dlouhodobém rozpočtu Unie po roce 2028. Za současné situace se maďarské předsednictví Rady EU jeví jako temná perspektiva. Existují teoretické právní možnosti, jak Maďarsku předsednictví odsunout na později. Takový bezprecedentní krok by ale připomínal vyhánění čerta ďáblem, neboť by podkopal důvěru v rozhodovací systém v EU. S problematickým členem rodiny zkrátka musíme nějak vyjít, což může ale znamenat i trest v podobě článku 7 a zbavení hlasovacích práv v Radě. Nicméně doufejme, že odblokované fondy pro Maďarsko budou financovat kvalitní projekty, které pomohou maďarským regionům a ekonomickým a sociálním inovacím a nepůjdou do kapsy Orbánovým kamarádům. To už bude další boj, tentokrát v aréně kontroly a auditu. 


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign