Nová evropská pravidla migrace

Středa 20. 12. 2023,

Poslanci Evropského parlamentu a vlády členských států ve středu dosáhli dlouho očekávané dohody o přepracování právních předpisů EU v oblasti azylu a migrace. Hovoří se o přelomové dohodě o evropské migrační legislativě. V této chvíli nemám přehnané očekávání. Myslím, že k řešení migrační problematiky by stačilo důsledné naplňování stávající legislativy. 

"Po letech politické patové situace jsme se dnes dohodli na společné evropské reakci na problém migrace. Nová pravidla nám umožní znovu získat kontrolu nad našimi vnějšími hranicemi a snížit migrační tlak směrem do EU. To by nebylo možné bez skupiny EPP. Během celého vyjednávání jsme byli konstruktivní a sjednocující silou,"

To jsou slova švédského europoslance Tomase Tobé, hlavního vyjednavače Evropského parlamentu o azylové a migrační legislativě a zároveň mého kolegy z poslaneckého klubu Evropské strany lidové.

"Záměrem paktu je znovu získat kontrolu nad hranicemi EU. O tom, kdo vstoupí do Evropy, rozhodují vlády EU , nikoliv převaděči. K tomu je každá část Paktu o migraci stejně důležitá. Nová pravidla Eurodacu umožní řádnou identifikaci, což pomůže zabránit nelegální migraci a neoprávněnému pohybu mezi zeměmi EU. Mezitím nová harmonizovaná pravidla pro bezpečnostní kontroly účinně prověří všechny nelegálně příchozí na vnějších hranicích EU. Na vnějšíchhranicích se bude jasně rozlišovat mezi těmi, kteří potřebují mezinárodní ochranu, a těmi, kteří ji nepotřebují. Ti, kteří představují bezpečnostní hrozbu, a ti, jejichž žádosti o mezinárodní ochranu mají nízkou šanci na úspěch, budou muset projít hraničním řízením, které zajistí podporu těm, kteří ochranu skutečně potřebují, a efektivní návrat těch, kteří ji nepotřebují," uvedl poslanec Evropského parlamentu Jeroen Lenaers, mluvčí EPP pro vnitřní věci.

"Žádná země EU nemůže čelit migrační výzvě sama. Proto jsmezlepšili pravidla týkající se odpovědnosti za posuzování žádostí o azyl a zřizujeme stálý mechanismus solidarity, který poskytuje skutečnou a smysluplnou solidaritu a umožňuje flexibilní příspěvky vlád EU, přičemž uznáváme závažnost naší společné odpovědnosti," dodal Tobé.

"Migrační krize je společnou evropskou výzvou, kterou musíme zodpovědně nést společně. Pojďme nyní tyto nové zákony urychleně provést. Musíme zajistit, aby náš společný evropský migrační a azylový systém mohl vždy řádně fungovat a byl připraven na všechny výzvy, které budoucnost přinese," uzavřel Lenaers.

Tisková zpráva poslaneckého klubu Evropské strany lidové - původní test je k dispozici zde.

 


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign