Jaký vliv bude mít návrh na NGTs na budoucí zemědělský a potravinový systém?

Středa 10. 1. 2024,

 Dne 10. ledna proběhla jedna z klíčových diskusí o regulaci nových genomických technitk (NGT). Akci pořádala Michaela Šojdrová ve spolupráci s EU-SAGE a vystoupili na ní experti z oblasti vědy společně se zástupci Evropské organizace mladých zemědělců,  Evropského svazu zeměděců COPA COGECA,  Evropského sdružení semenářů a zástupkyně dánských ekozemědělců.  Cílem byla podpora stanoviska zemědělského výboru AGRI ještě před před lednovým hlasováním ve výboru ENVI.

Po letech očekávání nyní projednáváme návrh Nařízení, které jasně odpovídá na naše požadavky, to znamená umožnit nové šlechtitelské metody (NGTs= nové genomické techniky ) pro zvýšení výnosů a odolnosti našeho zemědělství. Návrh Evropské komise zajišťuje právní jistotu pro všechny zúčastněné strany, zvyšuje ochranu zdraví, životního prostředí a  přispívá k udržitelnosti agro-potravinářského systému. Přesto zemědělský výbor přijal důležité změny a o těch se právě diskutovalo. 

 "Mám radost, že se zvyšuje  zájem i podpora pro novou legislativu, kterou naše i evropské zemědělství potřebuje. Pokud chceme dostatek zdravých potravin, tak pro to musíme něco udělat i na úrovni legislativy. Umožněmě využití vědeckého pokroku, tedy nových šlechtitelských metod, dejme zemědělcům odolné a výnosné odrůdy obilí, ovoce i zeleniny. 

Potřebujeme šlechtitelům rozvázat ruce a zemědělcům zpřístupnit nová osiva. Pro spotřebitele chceme rozšířit nabídku zdravých potravin, například s větším obsahem vitamínů, nebo naopak bez obsahu lepku. 

Naši čeští vědci jsou uznávanou autoritou v Evropě, na které můžeme být na jejich práci pyšní. Takže zbývá jediné, začit jejich výsledky využívat v praxi co nejdříve," prohlásila europoslankyně Michaela Šojdrová

„Na jednání jsem reprezentoval Evropskou biotechnologickou federaci, která byla přizvaná Evropskou komisí ke konzultacím již v roce 2020 v rámci přípravné studie. Mám radost, že se podařilo dopracovat výsledky studie do konkrétního návrhu, který je dále precizován. Je to velká příležitost pro udržitelné zemědělství v EU a je potěšující, že v celém procesu byli velice aktivní zástupci České republiky,“ doplnil profesor Ivo Frébort z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, který v Bruselu reprezentoval české vědce. 

EU-SAGE je síť, která zastupuje vědce zabývající se rostlinami ve 134 evropských rostlinolékařských ústavech a společnostech. Spojily své síly, aby poskytovaly informace o editaci genomu a propagovaly vědecké poznatky o genomurozvoj evropských politik a politik členských států EU, které umožňují využití úpravy genomu pro udržitelné zemědělství a produkci potravin.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign