Izraelský prezident v EP: Když se usmířili Němci s Francouzi, dokážou to i Izraelci a Palestinci

Středa 22. 6. 2016,

Na začátku červnového miniplenárního zasedání Evropského parlamentu v Bruselu vystoupil s projevem prezident Státu Izrael Reuven Rivlin. „Projev prezidenta Rivlina přinesl naději na mírové řešení,“ říká po jeho dnešním vystoupení Michaela Šojdrová.

Na úvod vyzdvihl společnou historii a společné hodnoty Židů a izraelského státu a Evropanů a Evropské unie. Připomněl, že po druhé světové válce jak sjednocená Evropa, tak i stát Izrael byly odvážnými a ambiciózními projekty, o jejichž úspěchu bylo možné pochybovat. Oba celky jsou ale pořád realitou, a to i přes vážné přetrvávající problémy jak v Evropě, tak na Blízkém východě, u kterého prezident Rivlin pronesl, že „nejistota je jeho jedinou jistotou“. Evropská unie a Izrael jsou přátelé a spojenci, i když ne na všem se shodnou.

Prezident Rivlin požádal evropské zákonodárce o trpělivost s Izraelem.

Židovský stát se nachází v těžké bezpečnostní situaci, a i když úspěšné završení blízkovýchodního mírového procesu je jeho nezpochybnitelným zájmem, tento proces si vyžaduje čas. Unáhlené kroky Palestinců na mezinárodní scéně i francouzská iniciativa pro mírovou konferenci podle izraelského prezidenta nepovedou k úspěchu. Namísto bezúčelných „jednání pro jednání“ je podle Rivlina nutné podporovat budování vzájemné důvěry mezi Izraelci a Palestinci, které nazval v rozhovoru pro belgický deník Le Soir "bratranci". Izraelci a Palestinci se musejí dohodnout, jelikož jim nic jiného nezbývá. Když se dohodli po staletích válek Němci s Francouzi, několik desetiletí trvající izraelsko-palestinský konflikt jistě není neřešitelný, uzavřel prezident Rivlin.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign