Šojdrová: Vzdělávání je klíčové pro boj s nezaměstnaností, ale je také velkou hodnotou samo o sobě

Čtvrtek 23. 6. 2016,

Evropský parlament dnes odhlasoval zprávu o strategickém rámci spolupráce v oblasti vzdělávání a odborné přípravy (Education and Training 2020). Michaela Šojdrová (KDU-ČSL), místopředsedkyně výboru pro kulturu a vzdělávání a stínová zpravodajka poslaneckého klubu ELS, přijetí zprávy vítá.

Zdroj: commons.wikimedia.org

Zdroj: commons.wikimedia.org

„Evropský parlament zdůraznil, že vzdělávání a odborná příprava musí reagovat na potřeby trhu práce, ale jsou také hodnotou samy o sobě. Vzdělávání je doménou členských zemí, což zpráva zcela respektuje. EU ale poskytuje půdu pro lepší výměnu pozitivních zkušeností. Rozvoj vzdělávání napomáhá boji proti radikalizaci a je klíčový pro ekonomický růst a snižování chudoby,“ říká Michaela Šojdrová. „Kompetence, které v oblasti vzdělávání na úrovni EU máme, jsou relativně omezené, ale stále více se od vzdělávání očekává,“ dodala Šojdrová.

Evropský parlament se odhlasováním přihlásil k návrhu Evropské komise, která zúžila rámec priorit ze třinácti na šest, a členské státy si podle svých rozdílných situací z nich vyberou. Tyto priority jsou - relevance a kvalita dovedností, vzdělávání podporující začleňování, inovativní vzdělávání, silná podpora pro učitele, uznávání výsledků neformálního vzdělávání a efektivita vzdělávání.

„Velmi vítám, že tato rezoluce Evropského parlamentu vyzývá k podpoře a ocenění učitelů. Do zprávy se mi v tomto kontextu podařilo prosadit důraz na etickou, osobnostní a sociální výchovu a také na nezastupitelnou roli rodičů v procesu vzdělávání a v komunikaci se školami. V konečném důsledku je to právě kombinace kvalitního vzdělání a komunikace s rodinou, která nám pomůže předcházet radikalizaci mladých,“ říká Michaela Šojdrová, která se tématem vzdělávání zabývala i na půdě české Poslanecké sněmovny.

Europoslanci zdůraznili potřebu kvalitního předškolního a základního vzdělávání a jeho roli v celoživotní učení, stejně jako potřebu modernizace odborného vzdělávání a rozšíření jazykových výukových programů. Parlamentní usnesení realisticky hodnotí Boloňský proces a vyzývá k jeho naplnění. Celkově zpráva akcentuje kvalitu vzdělávání před kvantitou a nezapomíná ani na nutnost integrace dětí uprchlíků a migrantů do vzdělávacího systému.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign